Rajčiny dozrievajú ohromnou rýchlosťou ... sú krásne, zdravé, veľké a šťavnaté ... Jem ich na raňajky, obed i večeru ... Milujem toto obdobie. Samozrejme, že všetky nestačíme skonzumovať, tak ich ukladám na zimu do skla ... :) Robievam ŠŤAVU , SUŠÍM ich, a môj najobľúbenejší spôsob konzervovania je strúhaný paradajkový polotovar . Zachová si chuť čerstvých paradajok.
Varím z neho polievku, dávam pod mäso, po vyredukovaní na pizzu a
cestoviny. Je to jednoduché a rýchlo hotové.
Tento recept bol jeden z prvých na mojom vtedy novom blogu, vložila som ho v pred piatimi rokmi, zaslúži si pripomenutie. Tak tu je ...
Budeme potrebovať len tri veci.
paradajky
soľ a mleté čierne korenie
Najskôr paradajky umyjem
Nechám odkvapkať a rozkrájam ich na polovice.
reznou stranou priložím k strúhadlu a tlakom vnútro paradajky postrúham do misky ...
ostane tenká šupka a tú odhodím ... nemám rada šupu v pokrmoch ... :)
paradajkovú drvinu posolím, pokorením ... kto chce, môže si zmes
ochutiť bylinkami (petržlenová vňať, bazakla), pridať papriku,
nakrájanú na menšie kocočky, cuketu ... Ja robím len z čistých paradajok. Už teraz je to výborné ... :) Ochuťte si to podľa seba.
a naplním do pohárov ... dobre uzavriem a sterilizujem 15 min. na 90 st. Prednosť dávam pohárom so zatláčacím víčkom ... k šroubovacím nemám takú dôveru.
Ide to naozaj rýchlo ... a z akéhokoľvej množstva rajčín ... to mi vyhovuje ... Skúste si urobiť len dva, tri poháriky na skúšku.
Ja v zime z takto zavarených paradajok varím túto polievku . Sedem decový pohár je pre nás dvoch akurát. Nepridávam žiadnu vodu.
Tak, ak máte prebytok rajčín, možno som vás inšpirovala ...
Ďakujem vám za milé komentáre v predchádzajúcom príspevku ... :)
Majte pekné dni ... vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Práve cez víkend sa chystám spracovať paradajky, takže recept prišiel akurát vhod. Je to jednoduché a rýchle, také postupy mám rada :-).
OdpovedaťOdstrániťMonika, daj vedieť, či si vyskúšala a ako sa ti to páčilo ... Zdravím L.
OdstrániťRajčata jsem ještě nikdy nestrouhala. Určitě si pár skleniček zkusím.
OdpovedaťOdstrániťHezký den!
Hanka
Hanka, budem rada ... Maj sa dobre ... pa L.
OdstrániťTo, co letos vypěstujeme stačíme spotřebovat a jak přijedou dcery, tak se o úrodu podělíme. Škoda, že rajčat nemám více, zkusila bych váš recept. Vypadá moc chutně a já jsem z těch, co vaří pravidelně a hodně zkouší, co jsem ještě nedělala a nevařila. Zdraví Iwka
OdpovedaťOdstrániťIwka, tak možno na budúci rok budete mať rajčín viac ... alebo ... skúste naplniť jeden, dva poháriky ... na skúšku ... Pozdravujem ... L.
OdstrániťLaury, inspirovat se nebudu, páč úrodu vlastní nemám, ale je to super mít zásobu na zimu. Měj se krásně.
OdpovedaťOdstrániťZvyčajne sa z rajčín robí lečo, spolu s paprikou ... ale to u nás nikto nechce jesť ... tak paradajky uchovávam takto ... Tiež prajem pekné dni ... L.
OdstrániťMáš nádhernú úrodu! A keďže ide to globálne otepľovanie, o rok sa pokúsim o pestovanie paradajok aj ja, i keď len v malom, tak na zjedenie. Už muža nahováram, aby urobil ešte jednu hriadku :-)
OdpovedaťOdstrániťPáááá
Danka, určite to skús ... Svatka pestuje aj papriku ... vo fóliovníku ... Nemusíte stavať celý fóliovník ... Tvoj manžel je šikovný, určite ti urobí na rajčinky fóliové bunky ... paa L.
OdstrániťLauro, skvělý nápad na zpracování rajčat, ale já je jen dostávám a ty většinou sníme. :o)
OdpovedaťOdstrániťPřeji krásný večer. D.
A správne robíte ... Aj tak sú rajčiny najlepšie čerstvé ... Dáška, maj sa dobre ... L.
OdstrániťSuper, dostala jsem od sousedky velkou mísu rajčat. Udělala jsem lečo, uncle bens a právě dělám redukci na pizzu, jen doufám, že to nebude dlouho trvat, protože mi už kyne těsto:-D
OdpovedaťOdstrániť