Vyšlo nové číslo Apetitu a na obálke fajnová fotka ... Hneď som vedela, že ten koláč musím upiecť ... Nielen že dobre koláčik vyzerá, ale je aj dobrý, rozplývajúci sa na jazyku.
Recept v časopise je na koláčovú formu priemeru 20 cm. Ja mám formu 34 cm, tak som si množstvá mierne upravila ...
Čo budeme potrebovať :
155 g masla
80 g práškového cukru
40 g mandľovej môky
1 vajce
nastrúhaná kôra z jedného citróna
300 g hladkej múky
štipka soli
3-4 červené jablká
citrónová šťava proti zhnednutiu jabĺk
100 g marhuľového džemu na glazúru
na krém:
200 ml creme fraiche alebo kyslá smotana
200 ml šľahačkovej smotany
2 PL krupicového cukru
4 žĺtky
1 vanilkový lusk
Maslo som vymiešala s cukrom do peny, pridala som mandľovú múku, vajce, cukor a citrónovú kôru. Potom som zľahka zapracovala hladkú múku a soľ. Vypracovala som poddajné cesto, zabalila do potravinovej fólie a odložila na hodinu do chladničky.
Po hodine som cesto vyvaľkala a vložila do vymastenej a krupicou vysypanej formy. Cesto som popichala vidličkou, vyložila papierom na pečenie, zaťažila suchou fazuľou a dala piecť 10 minút na 200 stupňov.
Medti tým som urobila krém, Všetky ingrediencie som spolu prešľahala a vložila vyškrabané vnútro vanilkového lusku.
Očistené jablká som nakrájala na tenké plátky a pokvapkala som ich citrónovou šťavou.
Teplotu v rúre som potom znížila na 180 stupňov. Z cesta som odstránila fazuľu, vyliala naň krém. Ak chcete, aby boli jablká po upečení mäkké a viac zapadnuté do krému, uložte ich na koláč hneď. Na jablká s pevnejšou štruktúrou nechajte krém zatuhnúť v rúre 15 minút. Až potom uložte jablká a pečte ešte 45 minút.
Upečený koláč som vytiahla z rúry, v rajničke som zahriala marhuľový džem s 20 ml vody a týmto som potrela vrch hotového koláča.
Koláč krájame a podávame vychladený.
Ak si koláčik upečiete, prajem vám dobrú chuť ...
vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Koláčik vyzerá úplne super, neviem, či by tak vyzeral pri mojom pečení, o tom pochybujem :-)
OdpovedaťOdstrániťLauri, mňa vždy zaujíma, či tá fazuľa sa po pečení ešte použije na varenie, nikdy som to nerobila, ale vidím to občas.
Pá
Danka, urcite by si to zvladla. :) Fazulu mam na tento ucel vyclenenu v pohariku... Pouzivam vzdy tu istu... Polievka by z nej dobra uz asi nebola... :) Prajem kerasny pondelok... L.
OdstrániťLaury, děláš mi chutě. Koláč vypadá jako umělecké dílo. Měj se krásně.
OdpovedaťOdstrániťMňam...
OdpovedaťOdstrániťTen vypadá nádherně!
OdpovedaťOdstrániťNo tak to je krása!
OdpovedaťOdstrániťKoláček vypadá velmi dobře, určitě i chutná výborně. M.
OdpovedaťOdstrániť