Keďže je sezóna dozrievania paradajok v plnom prúde a ja sušené zbožňujem, rozhodla som sa nasušiť pár pohárikov do zásoby doma ... Robila som to prvý krát a ich chuť ma veru nesklamala ... Určite si postup ešte zopakujem niekoľko krát. :)
Budeme potrebovať :
zrelé paradajky
soľ
cukor
bylinky
olej olivový alebo slnečnicový
Paradajky som umyla a nakrájala na mesiačiky ... každú na 6 alebo 8 častí ... podľa veľkosti. Posolila som ich, trochu pocukrovala kryštálovým cukrom a posypala bylinkami.
Sušiť sa dajú priamo na slnku (trvá to 2-3 dni) alebo v rúre. Tento spôsob som použila radšej ... Teda nastavila som rúru na teplotu 100 stupňov celzia a sušila pri pootvorených dvierkach kým nezískali "gumenú konzistenciu". Trvalo mi to asi 6 hodín ...
Takto usušené paradajky som dala do pohárov, pridala som strúčky cesnaku a rozmarín a zaliala slnečnicovým olejom, Po ochutnávke uložila do chladničky.
Sú veľmi dobré, už teraz sa teším na ďalšie zrelé plody a sušenie ... :))))
Použiť ich možno do cestovín, na pizzu, alebo len tak s chlebíkom či bagetou. Olej potom využijete pri príprave šalátov, polievok, na zápražky ...
Tak čo ... urobíte si ich aj vy ?
Vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Musím se přiznat, že jsem ještě sušené rajčaty nikdy neochutnala???Krásnou sobotu přeji Ila
OdpovedaťOdstrániťDoteraz som si ich sem - tam kúpila v kauflande ... tie mi veľmi chutili ... tak som sa tešila na sezónu, že si ich nasuším sama ... :)
OdstrániťIlka, maj sa dobre, ahoj ... L.
Ja som sušené paradajky mala len zo trikrát a vaľmi mi chutili. Zdá sa mi, že ich chuť je ešte lepšia, ako čerstvých.
OdpovedaťOdstrániťMyslíš si, žeaj z kupovaných to bude dobré? Lebo tie asi nemajú takú skvelú chuť, ako domáce. Ale začínajú byť tropické letá aj na Orave, tak sa dám na ich pestovanie :-)))
Lauri urobila si krásne fotočky, hneď by som si otvorila jednu fľaštičku!
Páá
Danka ... ty si to vystihla ... oni sú naozaj lepšie ako surové či čerstvé ... :)))) Sušenie zvýrazní ich chuť, voda sa odparí, ale chuť zostáva ... Ja si myslím, že by to šlo aj z kupovaných ... hlavne teraz v lete ... posoliť a nezabudnúť trochu pricukriť. Budú lepšie ... hlavne teraz v lete ... :)
OdstrániťSani ... pozdravujem na Oravu ... :))) pa L.
Lauri, ja nemám tohoto roku rajčiny. Len na jedenie. Ale keby som mala rúru, kde by som mohla sušiť aspoň 2 plechy naraz, tak by som to vyskúšala z kupovaných. Ale nemám. Lebo z jedného plechu sa mi zdá, že je toho málo. Už keď sa to suší 6 hod., tak aspoň 2 plechy. No, uvidím. :) Pá. D. :)
OdpovedaťOdstrániť