piatok 1. mája 2015

Špargľový quiche

K máju patrí špargľa ...  teda ... okrem iných radostí ...  :)))))
Podľa odborníkov patrí špargľa – vzhľadom na vysoký obsah vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ich vzájomnú kombináciu – k tým druhom zeleniny, ktorým sa hovorí elixír zdravia a mladosti. Špargľa pomáha udržiavať zdravý cievny systém a srdce, stimuluje krvotvorbu, zlepšuje zásobovanie mozgu a ďalších orgánov kyslíkom, podporuje činnosť čriev a prispieva k očiste od toxických látok. Do svojho jedálneho lístka by ju mali zaradiť napríklad ľudia trpiaci problémami spájajúcimi sa s látkovou premenou – diabetici, ľudia s ekzémami a inými kožnými problémami, ako aj tí, ktorí chcú zlepšiť kvalitu svojich vlasov a nechtov. Špargľa je prínosom aj pri chorobách obličiek, močového mechúra, pečene a žlčníka. Odporúča sa ako súčasť šetriacich diét. Túto zeleninu však nie je vhodné konzumovať pri chorobách, ktoré sa spájajú s prekyslením organizmu, pretože má vyšší obsah purínu – látky zvyšujúcej v tele hladinu kyseliny močovej.
Dnes vám ponúkam recept zo zelenej špargle, ktorá nám už dlhé roky rastie na záhrade  ...  je to vlastne Asparágus lekársky a používam ju do kytíc ....  :)


Budeme potrebovať :

400 g  lístkové cesto
1 vajce
na náplň:
100 g  dobrej údenej slaniny
1 stredná cibuľa
1 zväzok zelenej špargle
soľ a mleté čierne korenie
350 ml  šľahačkovej smotany
3 vajcia
trošku nastrúhaného muškátového orechu
100 g  syra s modrou plesňou (Niva)
2 jarné cibuľky nakrájané na koliečka

Špargľu zbavte drevnatých koncov a škrabkou očistite smerom od hlavičiek.

Nakrájajte na kúsky.

Predhrejte rúru na 220 stupňov, lístkové cesto rozvaľkajte a vyplňte ním maslom vymazanú okrúhlu formu na pečenie. Prečnievajúce okraje odstráňte.

Cesto popichajte vidličkou, pokryte alobalom, zaťažte suchou fazuľou a pečte 12 minút v horúcej rúre. Potom záťaž a alobal odstráňte, cesto potrite rozšľahaným vajcom a dajte ešte zapekať 3 minúty. Nechajte vychladnúť.  Ja som nepredpekala, ale tu v recepte som chcela dodržať pracovný postup.   :)
Medzi tým urobíme náplň.
Do panvice vložte údenú slaninku nakrájanú na drobnejšie kocky a cibuľu na mesiačiky. Poopekajte do chrumkava.Tuk netreba pridávať, slanina si pustí svoj.

Pridajte nakrájanú špargľu a spolu chvíľu restujte. Potom zalejte polovicou smotany a duste cca 3 minúty.

V miske rozšľahajte vajcia s druhou polovicou smotany, osoľte, okoreňte, Ochuťte strúhaným muškátovým orieškom. 
Na predpečené cesto rozložte nastrúhaný syr, na koliečka nakrájanú jarnú cibuľku a zmes z panvice.  Všetko zalejte rozšľahanými vajcami. Náplň nesmie byť až po okraj. Pri pečení sa nadvihne.  :)
Pešte vo vyhriatej rúre  180 stupňov asi  30 - 35minút.
Podávajte mierne vychladnutý ...
Prajem vám dobrú chuť ...  :)  a prajem príjemný predĺžený víkend.
Laura


9 komentárov:

  1. Lauri, zas si ma prekvapila! Vraj ti špargľa rastie na záhrade??? Asparágus, ktorý dávaš do kytíc ???
    Zíram!!!
    Aj my máme asparágus, len neviem aký. Hneď som bola von pri ňom a obzerala si ho. Odlomila som jeden, ide z neho taká horká šťavička, olizla som :-))) Ale asi by som sa bála jesť ho.
    Receptík vyzerá výborne, páči sa mi, že je to na slano.
    Uži si prvý máj, u nás akurát začalo pršať :-(((

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ... Danka ... viem, že je to asparagus lekársky ... ten môj má výhonky už dosť veľké ... už som z neho nelámala ... ale keď boli malé, tak do výšky 10-12 cm ... veru som si sem - tam odlomila a pochrúmala ... boli šťavnaté a krehké ... horkosť som necítila ... Sama neviem, či sa môže špargľa jesť surová ... :))))) ale nič mi nie je a ak zjem z neho tri, štyri kúsky za rok .....myslí, že mi ani nič nebude ... :)))) Tú zelenú špargľu z ktorej som varila ... tú som samozrejme kúpila v obchode ... :)
      Dani, pozdravujem a prajem peknú sobotu ... :)

      Odstrániť
  2. Mňam toto vyzerá ozaj dobre. Odkladám a určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka ... budem rada, ak ho uvaríš a bude vám chutiť ... Tak som rozmýšľala ... špargľa sa dá nahradiť aj inou zeleninou, napríklad mi tam pasuje brokolica ... :)
      Pa pa .... L.

      Odstrániť
  3. Mňam toto vyzerá ozaj dobre. Odkladám a určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauri, ty normálne varíš špargľové veci zo svojej špargle???? To asi nie, veď to je hotové umenie pestovať špargľu, že? Ak by si pestovala, tak to je vec. :):):) Krásne fotky, fajnový recept. Maj sa krásne. Dana :):)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... nieeee .... špargľu kupujem ... raz zelenú, inokedy bielu ... máme ju radi ... Na záhrade máme trs asparágusu ... vždy som to dávala do kytíc, špargľu som voľakedy nepoznala ... Ale potom syn začal robiť v Nemecku a pár-krát mi ju priniesol ... no a na jar keď mi ten asparágus raší, celkom to vyterá ako špargľa ... ale vždy si odlomím len zo dva kúsky, aby malo aj čo rásť ... :)))))
      Dnes som videla aj u teba špargľu ... idem ešte podrobnejšie preštudovať ... :)))) pa pa ... L.

      Odstrániť
  5. Keď je to lístkové cesto treba vymazať formu maslom?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Božka, pre každý prípad vymažem olejom ... pozdravujem ... L.

      Odstrániť