štvrtok 17. júla 2014

Kvasené uhorky, čiže kvašáky

Nepochybne patria medzi sezónne špeciality tu na Slovensku ... Robia sa na tisíc spôsobov, každý si do pohára k uhorkám pridáva iné ingrediencie, rôzne bylinky, príchute, kreniny a chlieb ... Ja robím úplne jednoduché, s cibuľou, korením, kôproma hlavne bez chleba ... funguje to aj bez neho ...  :)


Budeme potrebovať:

4 litrový pohár
väčšie (nie veľké) uhorky
cesnak, cibuľu
chili papričky
celé čierne a nové korenie
kôpor, petržlenovú vňať. ligurček
chren
soľ
vodu

Uhorky, ktoré nám trochu prerástli, no nemali by mať viac ako 10 cm, dobre poumývame pod tečúcou vodou,  poprepichujem ich nožom. Napichovanie má umožniť odchod vytvoreného kysličníka zvnútra plodiny.  Dno veľkého 4 litrového pohára vystelieme kôprom, niekto dá aj list z viniča či višne ...  Naň začneme ukladať pripravené uhorky pekne jednu vedľa druhej. Priebežne pridávame cesnak, očistenú cibuľu, chili papričky, čierne a nové korenie, chren, vňať z petržlenu či ligurčeka.


Keď je pohár plný, zalejeme ho vlažnou slanou vodou ... to si rozpustíme  asi 2 polievkové lyžice soli v 1,5 litri vody. Soľ je dôležitá a spolu s prísadami dotvára samotnú chuť konečného produktu. Nič viac do pohára nedávam.
Pri kvasení je dôležité zabrániť vzniku povrchovej plesne. Uhorky majú byť pod hladinou a potom kvasenie prebieha ako má ... Treba preto uhorky zaťažiť.  Môžeme to urobiť pomocou 7 dl pohára naplneného vodou a postaveného do hrdla, priamo na uhorky ... Ja som si vystrihla primerane veľké koliečko z tvrdej fólie a strčila som ho do vnútra pohára ... Koliečko nepustí uhorky vyššie a tým splní svoj účel.

Aby nám slnko uhorky nevybielilo a pekná zelená farba im ostala, zabalíme pohár do alobalu. prikryjeme tanierikom a postavíme na teplé, slnečné miesto ... Môžeme nakladať uhorky aj do kameninového súdku ... tam obalenie v alobale odpadá a vyzerá to elegantnejšie .... :) :) :)

Potom už len počkáme pár dní a môžeme konzumovať ... Vychladené sú výborné od smädu ...  :)

 
 


6 komentárov:

  1. Milá Laura, moc děkuji za typ. Krásné letní dny...Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Věrka, ďakujem za návštevu ... a krásne leto želám i tebe aj tvojej rodinke ...

      Odstrániť
  2. Laura , krásna práca :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jerica ďakujem ...
      Za návštevu môjho blogu, i pochvalu ... :)

      Odstrániť
    2. Perfect práca, milá Laurry_nka! Si naozaj šikovná nielen s vareškou, ale aj s "foťákom"! Kvašáky poznám od detstva "detskúceho"; každoročne a "celoletne" boli doménou mojej skvelej babičky, z mamkinej strany, zároveň aj mojej osobnej domácej učiteľky, Lady Baby Ann, B. P.! ... naučila ma ich pripravovať s chlebom, ale svoj variant tohoto rcp si predstavila tak presvedčivo, že ho zrealizujem, samozrejme s Tvojim dovolením, aj tu v Des Moined Iowa! Želám Ti krásne dni, plné šťastia, lásky, Slnka a úsmevov doproprajných ľudí okolo Teba! S hlbokou úctou a úprimným priateľským pozdravom, Šrác Ferry, starej Blaškovej syn, from Cassovia!

      Odstrániť
    3. jeeej ... Ferry Šrác ... ďakujem za milé slová napísané s noblesou gentlemana ... :))))))) Budem rada keď slovenským receptom na uhorky ohúriš osadenstvo v ďalekom svete ...
      Zdravím teba, aj drahú manželku a každá ďalšia tvoja návšteva ma veľmi poteší ... :)
      prajem krásny zvyšok leta .....

      Odstrániť