Nastáva čas májovej bryndze ... najjemnejšej, najlahodnejšej pochúťky z našich salašov.
Májová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka
slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza,
obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé
jogurty.
Pravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka, bez tepelného spracovania preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave.
A čo z nej pripraviť ? Najlepšia je bez akejkoľvek úpravy, natretá na čerstvom tmavom chlebe, posypaná pažítkou. A odhrýzať si z mladej cibuľky ... :)))
Ja najradšej ale robím kerezet ... pomazánku s pridaním masla a cibule ... a ešte bryndzové halušky ... ako v každej domácnosti na Slovensku ...
Pomenovanie "kerezet" používala už moja mamka a priznám sa, že som ho vôbec nemala rada ... Znelo mi maďarsky, cudzo ... (Áno, toto slovko pochádza z maďarčiny, z nemčiny prevzaté pomenovanie bryndzovej pomazánky je "šmirkáš" ... Schmierkäse = rozotierateľný syr ) Túto pomazánku určite mmnohé poznáte a robievate ju ... preto tento recept vkladám len ako inšpiráciu a pripomenutie ... :)
Na prípravu budeme potrebovať :
bryndzu
maslo
cibuľu
mletú červenú papriku
trochu drvenej razce
soľ
Koľko čoho dáte, nechám na vás ... pomazánka bude vždy dobrá ... A potom už len poriadne vyšľahať, natrieť na chlieb a poraňajkovať ... napríklad ...
Rozhodne do tejto pomazánky nepatrí horčica, či dokonca sardinky (ako sa uvádza v mnohých receptoch na nete) ... zdevastuje to jej pôvodnú, bryndzovú chuť ... a to by bola večná škoda ... však ? :)))
Vaša Laura
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Máš pravdu, najlepšia je na krajci dobrého chlebíka s jarnou cibuľkou v druhej ruke!
OdpovedaťOdstrániťAk ni je cibuľka, stačí pažítka.
Pomazánku podľa tvojho receptu robievam tiež, ale u nás nemá špeciálny názov, to počujem resp. vidím, poprvýkrát.
Narobila si chúťky, zajtra kupujem bryndzu a cibuľku a pochutíme si :-)))
Pá
:) Veru ... bryndza sa nám nikdy nepreje ... dnes som kúpila celé kilo ... je výborná a zamrazím si aby bola vždy po ruke ... :)
Odstrániťpa pa L.
Práve som dnes kúpila bryndzu, dokonca 2 ks. Robievam nátierku tiež. Ten názov tiež počujem prvý krát. Ahoj. Dana :)
OdpovedaťOdstrániťTen názov ... myslím, že to mamka prevzala od svojej svokry ... tá mala veľa kamarátok, maďariek, ktoré radi a dobre varili ... :))))
OdstrániťDani zdravím ... L.
Brynzova pomazanka je nasa oblubena a vychutnavame si ju s doma upecenym chlebom. Ale bryndza sa u nas zje aj cista len s pazitkou. Je to dobra jarna pochutka a veru veru v maji je najlepsia.
OdpovedaťOdstrániťPozdravujem Katka
Katka ... na fotke je chlebík tiež doma pečený ... som rada, že sa do našich domácností vracajú potraviny a pochutiny doma vyrobené, zdravé, bez konzervantov a iných neduhov .... :))) Bryndza by sa tiež dala ... teóriu ovládam ... len, keby bolo ovčie mliečko ... :))))
Odstrániťpozdravujem a prajem pekný dník ... L.
Hmm ... dala bych si:-))
OdpovedaťOdstrániťOzaj ... Ajka ... u vás dostať bryndzu ? Myslím si že hej ... :)
Odstrániťpozdravujem .... L.
Veru, naša super slovenská bryndza je mňamka...len tak čistá, či už ako tvoja pomazáka, k pečeným zemiačkom alebo na haluškách... keď je skutočne "pravá" ako má byť, nevymenila by som ju za nič.
OdpovedaťOdstrániť..... je proste naša ... však ? :))))
OdstrániťEvka ... pozdravujem ... papa L.