štvrtok, 7. mája 2015

Brokolicový nákyp

Že je brokolica zdravá písať nebudem ... a že ju niektorí nemusia pre jej zelenú farbu - tiež nie ...  :)))
Dnes ponúkam recept, ktorého autorkou je Čistinka zo stránky Bonviváni.sk.
Takto môžete brokolicu pripraviť ako ľahký obed so zemiakmi a šalátom, alebo samotnú na studeno i na teplo, ako slaný koláčik ...   Hrubé stonky z brokolice očistite, nakrájajte na kocky a uvarte krémovú polievku, alebo pridajte do inej zeleninovej polievky ... 


Budeme potrebovať :

2 kytice  brokolice
250 g  tvrdého syra
5 vajec
50 g masla
4 PL  strúhanky
3 strúčky cesnaku
na špic noža sódy bicarbóny

Uvedené suroviny by mali stačiť na 6 bohatých porcií. Je to dávka na menší hlboký pekáč, alebo väčšiu tortovú formu. Syr je dosť slaný, preto som nepoužila soľ ... 
Brokolicu očistite a rozobertee na malé ružičky, Dajte ju na chvíľku spariť aby nebola celkom mäkká, ona sa dorobí.  Potom ju dajte do väčšej misky, nechajte vychladnúť ...  Pridahjte na hrubo nastrúhaný syr, žĺtka a pretlačený cesnak.
Kúskom masla vytrite zapekaciu misu alebo pekáč, vysypte strúhankou, zvyšnú strúhanku pridajte k zmesi.  Pridajte sódu bicarbónu alebo prášok do pečiva, dobre  spolu premiešajte ... 
Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a pridajte do hmoty v miske, potom už len jemne premiešajte a vložte do pekáčika.
Popritláčajte a na vrch položte pár tenkých plátkov masla. 
Vložte do vyhriatej trúby a upečte do zlatova. Na 170 stupňov asi 45 minút.
Kto má chuť, môže do zmesi pradať na rezančeky nakrájanú šunku, či mäkkú salámu.  :)
Prajem vám dobrú chuť a pekný deň ...  

Vaša Laura  :)

4 komentáre:

  1. Zas dobrý nápad!
    Lauri, koľko vás je doma na tvoje varenie? Či zásobuješ aj susedov:-)))
    Vieš, zdá sa mi, že dosť varíš a pečieš, či to všetko zjete :-)
    Minule som ti napísala, že chcem byť tvoj muž, ten sa má pri tebe výborne, to ten môj dodnes jedol od nedele :-))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))))) Danka, sme dvaja len s mužom ... a občas deti zájdu ... :)))) Môj muž je na sladké ... pečiem dačo každý týždeň ... niekedy aj dva krát ... a potom vyťahujeme ku kávičke ... :)))) No a variť treba, keď sme doma ... ale varím takmer vždy na dva dni ... mám dobrého muža ... nehundre keď musí jesť rovnaké jedlo 2x po sebe ... a stane sa, že aj 3x ... :)))))
      A pridávam sem aj jedlá, ktoré som varila dávno ... vyťahujem fotky z archívu ... napríklad tento nákyp je z februára minulého roku ...
      Maj sa dobre ... pa pa L.

      Odstrániť
  2. Lauri, brokolicovú polievočku veľmi obľubujem. Tento nákyp možno vyskúšam, ale neviem isto. :) Pá. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tento nákyp robila tiež len raz ... väčšinou brokolicu robím ako prílohu nad parou ... alebo tiež polievku ... Zeleniku máme radi ... Pekný májový víkend prajem ... Paa L.

      Odstrániť