sobota, 14. septembra 2013

Ochlebník

Robievam ho ku kyslým hustým polievkam ... k fazuľovej, šošovicovej ... ako náhradu za chlieb ...
Namiesto slaniny možno použiť olivy, lístočky rozmarínu a olivový olej ...  alebo ďalšia verzia s chorizom ... možností na obloženie je veľa ...


Budeme potrebovať :

1 väčšia šálka  hladkej múky T650
1 väčšia šálka  celozrnnej žitnej múky
30 g   droždia
hrsť  striedky zo staršieho chleba
1  surový zemiak
100 g  slanina údená
3 strúčky cesnaku
1 KL  cukru
hrubozrnnú soľ
razcu
vodu podľa potreby

Najskôr si zarobíme kvások: droždie utrieme s cukrom, pridáme chlebovú striedku a vlažnú vodu. Necháme kvások nakysnúť.





Zmiešame obe múky, pridáme nastrúhaný surový zemiak, kvások, soľ, razcu a s vlažnou vodou vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.




Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti.




Každú časť roztlačíme na placku (na vymastenom plechu alebo tiež vymastenom pečiacom papieri), poukladáme a povtláčame nakrájanú údenú slaninu, jemne potrieme olejom, nakoniec posypeme hrubou soľou a upečieme. Upečené ochlebníky potrieme pretlačeným cesnakom zavareným vo vode.




2 komentáre:

  1. Wow! Toto vyzerá prudko jedlé. Mám rada slovenský chlieb a všetko, čo je z chlebového cesta. Z detstva mám spomienky na chlebový osúch s cesnakom, ktorý som jedávala u mojej babky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru že WOW! Skvelý receptík, celkom podľa môjho gusta. Vyskúšam ho. Vďaka :-)

    OdpovedaťOdstrániť