utorok, 13. augusta 2013

Domáci tvrdý syr

Keď som už dlhší čas robievala kravskú hrudku uvedomila som si, že je čas postúpiť o ďalší level ... Ponachádzala som si rôzne informácie na internete a skúsila som to ... nie je to nič zložité a výsledkom je výborný syr prez pridávanie E-čok, rastlinného tuku a iných blbostí, ktoré sa do syrov pri priemyslenej výrobe dávajú ... Je teda bio a vydrží v chladničke dosť dlho ... dá sa aj zmraziť ...


Budeme potrebovať :

10 litrov kravského nepasterizovaného mlieka priamo z  "dvora"
syridlo

Prinesieme si mlieko z mliekomatu alebo priamo z družstva, lebo od chovateľa. Môžete ho pasterizovať je to zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 71,7°C počas 15 sekúnd. Pri tomto tepelnom ošetrení mlieka sa docieli zdravotná bezpečnosť mlieka. Ja nepasterizujem.



Mlieko zahrejem na teplotu 38 - 40 stupňov. Táto teplota závisí od použitého syridla.



Takto zahriate mlieko zasýrime. Syridlo si objednávam, je ich viac druhov, delia sa podľa toho, čo chcete z mliečka robiť.



Po zasýtení mlieko dôkladne miešame aspoň 3 minúty, aby sa so sýridlom dokonale premiešalo. A necháme odpočívať 30 - 45 minút.



Zrazenú sýreninu nakrájame dlhým nožom na kocky.





Potom pohybom ruky a zdola nahor a miernym natriasaním tieto kocky postupne zbavujeme srvátky, po 7-10 minútach je hmota celistvá a klesne na dno hrnca.





Následne syreninu opäť zahrievame na teplotu 40 - 42 stupňov, stále miešame aby sa zrná nespojili do jednej guče a necháme odpočívať pol hodinu.





Vylejeme do nádoby vystlanej plátienkom, zavesíme a necháme odkvapkať.





Získali sme kus syra - kravskú hrudku.





Túto hrudku rozdrobíme do nádoby, v ktorej budeme syr lisovať. Použijeme rôzne sitka, nádoby s dierkami.





Zmes prikryjeme tanierikom a zaťažíme ... Vytláčeme prebytočnú srvátku ... Zaťažíme 3 - 4 kilami.





Po polhodine syr otočíme.





A zaťažujeme znovu. Kilogramy zvýšime na 5 - 6 kg. Otáčame 2x po polhodine, potom po 2 hodinách ... celkom 12 hodín.





Po lisovaní máme krásny tuhý biely syr, z ktorého už nekvapká srvátka. Potom syr namočíme do soľného nálevu, ktorý si pripravíme z 1 litra vody a 150 - 200 gramov soli. Syr v náleve necháme cca 6 hodín.





A syr je skoro hotový. Už bude len zrieť. Uložíme ho na dierkovú podložku a dáme do chladu. Ja skladujem v chladničke.





Potom sa syr obracia každý deň, aby zrel rovnonerne ... Prvé štyri dni ho treba potierať slaným roztokom, neskôr len podľa potreby. Po 14 dňoch potierame olejom. Syr zrie podľa veľkosi ... od dvoch týždňov, až niekoľko mesiacov.





Krájame a papkáme ...



6 komentárov:

  1. Laurinka, klobúk dole! Recept nemá chybu, nádhera:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett ďakujem ... nie je to zložité, iba si treba urobiť na to čas a miesto v chladničke ... :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-))...neviem, či budem mať odvahu, miesto by sa našlo a aj čas :-) Mám ťa medzi obľúbenými, tak ak naberiem odvahu, viem kde mám recept hľadať

      Odstrániť
    2. ty to zvládneš ľavou zadnou ... uvidíš ... :)

      Odstrániť
  3. tak toto je parada, ze to este niekto robi. domace syry su na nezaplatenie a ich vyrabanie je naozaj uplne jednoducha zalezitost. doma u nasich sme robievali pravidelne tvaroh, ale aj tvrdy kravsky alebo kozi syr a taky ochuteny s bylinkami je tiez perfektny. uz len nakrajat na platky a rozplyvat sa nad ich chutou bez zbytocnych chemikalii :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. wow, si mooc šikovná...............J


    Jana

    OdpovedaťOdstrániť