utorok 6. februára 2018

37/365

Kúpila som si amarylku ...  vyberala som podľa ceduľky zastrčenej v kvetináči ... krásnu, červenú ... klasiku ...    Stopka bola krátka, ale puky dosť veľké,  doma sa mi po niekoľkých dňoch začali rozvíjať ...
Po červenej farbe ani náznak ...   Vykľula sa z nej takáto kráska ...  :)
Ale jedna vec ma veľmi mrzí.  Až po príchode domov som si všimla, že má na stonke tmavý fľak ...  Aj listy má obstrihané (to mali v obchode všetky), aj na ich zvyškoch niekoľko tmavých fliačkov Takže neviem, či som dobre kúpila a či sa táto vada nedostala do cibule ...  To by som už nezachránila ...
Fľak som zasypala škoricou, ale rozširoval sa a rástol ďalej,  "prežral" celú stonku ... Dnes som kvietok odrezala a dala do vázy.   Ale povedzte, aký odborníci, kvetinári to sadili ... Veď cibuľa amarylisu má z 1/3 trčať zo zeminy ... a táto je  zasadený celá ...
Jediným pozitívom je, že začal vyrastať nový a zdá sa že aj zdravý lístok ... tak snáď to s tou cibuľou nebude také zlé ... Asi by som ju mala vybrať zo zeme, nechať vysušiť a čakať na novú sezónu ... čo poviete ?

Je krásna, je nežná ... rada by som ju videla kvitnúť aj o rok ... 
Prajem vám milé blogerky pekný zvyšok večera a vydarenú stredu ...
Vaša Laura ♥

17 komentárov:

  1. Moja sestra ich vždy pestovala a nevyberala ich z pôdy, celé leto boli von, na jeseň išli do pivnice a potom na okno v kuchyni a na jar zakvitli. Ja som si tiež už takto kúpila v HM, ale z cibuľky nebolo nič.
    Aj keď nie je červená, je krásna!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauro, fascinuje mně pestrost příspěvků na tvém blogu. Máš krásné ruční práce a skvělé recepty. Moc ráda k Tobě chodím. Posílám pozdrav na Slovensko. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marie ďakujem za tvoje slovká ... urobili mi obrovskú radosť ... Prajem ti všetko dobré .... L.

      Odstrániť
  3. Krásná barvička, i když není červená :). Já jsem si taky minulý týden koupila podle cedulky růžovobílý, tak jsem zvědavá, jak mi vykvete.
    Přeju pohodovou středu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evidentne v tom majú zmatok ... :)))) Betka ... nech sa tej tvojej amarylke darí ... pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  4. Tuto krásku jsem doma nikdy neměla,tak ani nevím, jak se o ni starat. Tak snad ta Tvoje to zvládne a s novým květenstvím bude OK.
    Měj se moc hezky!
    Hanka
    P.s.
    Nevím, proč Ti nejde můj blog dát do sledovaných. Zatím každý kdo chtěl, tak se mu to podařilo. On někdy ten virutální svět s námi laškuje :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach co jsem to napsala :-) má být virtuální !!!

      Odstrániť
    2. Hanka ďakujem ... Tiež som si pestovanie naštudovala až teraz na nete ... Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  5. Ahoj Lauri. Ja som tiež minulý týždeň kúpila 4 ks. Boli veľmi lacné (0,79eur)a tie kvety teda stoja za to. Vo všetkých bola ceduľka taká ružovo-bielo pásiková. Ja som sa toho ale nedržala, bolo mi to jedno aká je farba, veď aj tak to vlastne vôbec nesedí so skutočnosťou. Zatiaľ vykvitla jedna, je nádherná cukríkovo ružová, myslím že ako tvoja. uvidím, aké budú ďalšie.
    Mne sa to nedarí nejak dohnať do kvetu aj v budúcom roku. Mám ale 15 cibúľ starých, boli celé leto vonku na balkóne, teraz sú v pivnici, o pukoch ani chýru.:) Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto moja bola o čosi drahšia ... ale tiež sa oplatila ... Skús cibule preniesť z pivnice do tepla a svetla ... a začať polievať, prihnojiť ... kvitnú od januára do apríla ...
      Danka, to bude krása, ak ti všetky začnú kvitnúť ... :) Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  6. Lauro, květ je nádherný a přeji ti, aby se ti podařilo cibuli zachránit, aby příští rok vykvetla.
    Asi čtyři jsem v životě koupila jako dárek a přitom sobě ne. Koupím si ji v nejbližších dnech.
    Měj se krásně J.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prajem šťastnú ruku pri výbere ... Jarka, maj príjemní dni a ďakujem za tvoje slovká ... L.

      Odstrániť
  7. Lauri,
    Amarylka je krásna. Ja čakám, kedy vykvitnú tie moje :-) mám ich už niekoľko rokov...
    Pá, pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka ... potom odfoť a pochváľ sa nimi ... budem sa tešiť ... Prajem príjemný štvrtok ... pa ... L.

      Odstrániť
  8. Dobrý den přeju.chodím k Vám nahlížet a moc se mně tu líbí. já po odkvětu cibuli vyndám z květináče,zamotám do novin,po půl roce(na radu odborníků)zasadím,zalévám a asi 2x to zafungovalo a dočkala jsem se květů. ale moje sestra je má v truhlíku-asi 6ks,po odkvětu je odloží do sklepa,vůbec si jich nevšimá,po půl roce vyndá na světlo Boží a kvetou.........přírůstají mladé cibulky,truhlík hrozí prasknutím,ale asi to těm kytkám svědčí.jestli najdu fotku,pošlu na mejlík,jestli poskytnete.
    z Moravského Slovácka zdraví a pěkné dny přeje Helena.helicka@seznam.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, pekne ďakujem za tvoje cenné rady ... (dúfam že nevadí že tykám ... prosím aj ty mne kľudne tykaj ... ) A ďakujem za návštevy môjho blogu ... veľmi si to vážim ... Maj sa dobre, L.

      Odstrániť