pondelok 13. júla 2015

Spracovanie čiernych ríbezlí

Keď som bola dieťa, mali sme v záhrade množstvo ríbezlí ... Najviac mi chutili biele, neskutočne sladké a priesvitné.  Červrných bolo menej a pri jedení som sa mračila ... boli kyslé. Čierne som nenávidela, nezobrala do úst ani bobuľku.  Tá chuť ... brrrr ... odporná ... darmo mi mamka vravela aké sú zdravé, plné vitamínov.  No a dnes ich milujem .

V mojej záhrade iné ríbezle nenájdete ... iba čierne.  (aj keď po zhliadnutí tohoto blogu som intenzívne začala zháňať kríky aj iných farieb ... do mrazenej zmesi, aby sa aj oko potešilo)
Sú veľmi zdravé ... tmavé bobule patria k najzdravšiemu ovociu. Využívať ich len na zdobenie koláčov a zmrzlinového či pudingového pohára je škoda. Ak si doprajete sto gramov čiernych ríbezlí, hravo prekročíte dennú dávku vitamínu C. Ich pravidelná konzumácia výborne posilňuje imunitu.
Okrem toho sú skvelým zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B a železa. Po bobuľkách môžete siahnuť i pri zdravotných ťažkostiach, rovnako ako čučoriedky pomôžu pri hnačke a uľavia pri problémoch s trávením. Na organizmus pôsobia močopudne a často sa využívajú pri liečbe zápalu močových ciest. Vďaka rutínu a citrínu sú tmavé bobule vhodné pre ľudí s kŕčovými žilami. Čaj zo sušených plodov a listov pite pri bolestiach hrdla alebo zvýšenej teplote.
Výborný je čaj zo sušených listov (zberaných v čase kvitnutia),
A ako ich spracovávam ?
Veľa si ich ZAMRAZÍM.  Umyté odstopkujem za pomoci vidličky, uložím v jednej vrstve na tácky a dám mraziť.  Na druhý deň dám bobuľky do sáčkov, uzavriem a vložím späť.  Nie sú zlepené a v prípade potreby si odsypem len toľko, koľko potrebujem,

Robím ešte NEVARENÝ DŽEM ... Čierne ríbezle zasýpané s cukrom, nesterilizované ... vydržia bez problémov celý rok.
No a potom už môj tradičný  DŽEM.
Obraté ríbezle poriadne umyjem, odstopkujem a odšťavím.  Na 1 liter šťavy dám 1 kg cukru.  Žiadne želírovacie prostriedky nepoužívam, varím džem tradične ako moja starká i mamka ...
Nechám cukor rozpustiť a potom varím na dvoch panviciach ... po troške ...

Varím, kým sa šťava prestane peniť, stmavne a po vareške ostáva "cestička". Horúce nalievan do pohárov (nikdy mi žiaden nepraskol), hneď zavíčkujem a dám do deky, tam poháre nechám vychladnúť do druhého dňa. Víčko sa prichytí a môžem džem odložiť do komory.
V komore vydrží niekoľko rokov bez straty kvality.  Pri dodržaní množstva cukru a hygieny (hlavne musia byť čisté poháre a víčka) sa mi žiaden džem ešte nepokazil, nezačal plesnivieť.

Tak sa majte dobre ... a hurá na ríbezle ...  :)
Vaša Laura



3 komentáre:

  1. Lauri, ja veru používam žel. cukor Dr. Oetker. Nechce sa mi s tým , pravdu povediac,hrať. Som spohodlnela. :) A potom s tým "odpadom" po odšťavení čo robíš? Využiješ to nejako ešte?
    A spomenula si tam mňa:):):), teší ma to. :):):)
    Lauri a sušičku máš? Lebo ja nemám a tak sa pohrávam s tou myšlienkou kúpiť ju. A počúvam všelijaké protichodné názory od ľudí, tak neviem. Ahoj. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, odpad vyhodím ... aj ja som pohodlná ... ale je to už dosť suché, a účel bobuľky splnili .... Mám rada ten džem bez šupiek ... preto odšťavujem ... Sušičku nemám ... tiež si hovorím, že by sa zišla ... ale ... bylinky suším v chládku niekde zavesené, huby na slnku a jablká nad sporákom na chate ... :))) Iné ani nesuším ... a načo ďalší požierač energie ... :)))))
      Áno, spomenula som ťa ... mne sa tá farebná zmes ovocia veľmi zapáčila ... :))))
      papa L.

      Odstrániť
  2. ja tiež ako dieťa som čierne ríbezle nemala rada a teraz ich priam zbožňujem a tento rok som po prvykrát robila džem a je výborný...krásne fotky Laurinka :-)...ešte sa chcem opýtať, či sa ti prosím nedá tak nastaviť komentáre aby ma upozornilo na nový príspevok (keď pribudne nový komentár) lebo tu to nevidím, že aby som mohla kliknúť na -upozorni ma-...čo zvyknú potom prísť na email...

    OdpovedaťOdstrániť