pondelok 13. júla 2015

Nevarený džem z čiernych ríbezlí.

Tento spôsob spracovania ríbezlí ma veľmi zaujal, pretože zachováva najväčšie množstvo vitamínov pri zaváraní.
Využitie: Výborný liek proti anémii ako aj liek proti chorobám priedučiek (vylieči aj chronický zápal priedušiek). Obrovský zdroj vitamínu C a železa hlavne pre zimné obdobie.
Použitie: Podávať ako liek pri ťažkostiach s chudokrvnosťou-anémii, prieduškami a nedostatkom vitamínu C. Preventívne posilnenie imunity v prechodných obdobiach – zvýšenie prísunu vitamínu C. Ak ho máte dosť, môžete ho používať ako klasický lekvár na palacinky, chlieb s maslom a lekvárom, taktiež je výborný ako časť plnky do torty.

Budeme potrebovať :

1 kg  čiernych ríbezlí
1 kg  kryštálového cukru

Dobre umyté ríbezle odstopkujeme a odvážime.  Potom ich rozmixujeme (vodu nepridávame pri mixovaní).
Zmiešame s cukrom.
Po chvíli zmes začne rôsolovieť.
Plníme do čistých suchých pohárov, dobré je ešte vrch zasypať vrstvou cukru. Uzatvoríme a odložíme.
Z dávky 1 kg ríbezlí my vyšlo 6  pohárikov (300 ml)  a ja ich pre istotu skladujem niekde vzadu v chladničke.  Tak vyskúšate ?

Vaša Laura

5 komentárov:

  1. Lauri, je to výborný recept! Ja som kedysi dávno robila podobne - nemixovala som, ale manžel mi to odšťavil na takom kovovom odšťavovači. Ako to robil, už to aj začalo rôsolovatieť. Rýchlo som zamiešala s cukrom a bolo hotovo :-)
    No, ale už nemáme čierne ríbezle :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čierne ríbezle majú tú vlastnosť, že hneď začínajú rôsolovieť ... neviem, či je to aj u červených a bielych ... Veľakrát, keď varím klasický džem dolejem trochu vody, aby sa mi to lepšie naberalo do panvíc. Ale to je dobrá vlastnosť ... :)
      Dani, pekný deň ... L.

      Odstrániť
  2. Lauri, tak toto som ešte neskúšala. A nezačne to kvasiť?
    Teraz už mám málo čiernych ríbezlí, ale na rok by som to skúsila určite.
    Pozerám , že máš také pohárky ako ja, z jogurtu. :)
    Maj sa krásne. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... cukor to konzervuje, je ho celkom dosť ... vraj sa to normálne skladuje v komore ... ale ja pre istotu dávam do chladničky ... Tých pár pohárikov sa tam stratí ... :))) Vlani mi pekne vydržali a džem bol výborný ... Urob si, aj keď len jeden ... na skúšku ... :)
      Dani, maj sa dobre, pa .... L.

      Odstrániť
  3. tak tento recept sa mi tiež páči, zíde sa aj mne, ďakujem a ako vždy, krásne fotky Laurinka :)

    OdpovedaťOdstrániť