Tento spôsob spracovania ríbezlí ma veľmi zaujal, pretože zachováva najväčšie množstvo vitamínov pri zaváraní.
Využitie: Výborný liek proti anémii ako aj liek proti chorobám priedučiek (vylieči aj chronický zápal priedušiek). Obrovský zdroj vitamínu C a železa hlavne pre zimné obdobie.
Použitie: Podávať ako liek pri ťažkostiach s chudokrvnosťou-anémii, prieduškami a nedostatkom vitamínu C.
Preventívne posilnenie imunity v prechodných obdobiach – zvýšenie
prísunu vitamínu C. Ak ho máte dosť, môžete ho používať ako klasický
lekvár na palacinky, chlieb s maslom a lekvárom, taktiež je výborný ako
časť plnky do torty.
Budeme potrebovať :
1 kg čiernych ríbezlí
1 kg kryštálového cukru
Dobre umyté ríbezle odstopkujeme a odvážime. Potom ich rozmixujeme (vodu nepridávame pri mixovaní).
Zmiešame s cukrom.
Po chvíli zmes začne rôsolovieť.
Plníme do čistých suchých pohárov, dobré je ešte vrch zasypať vrstvou cukru. Uzatvoríme a odložíme.
Z dávky 1 kg ríbezlí my vyšlo 6 pohárikov (300 ml) a ja ich pre istotu skladujem niekde vzadu v chladničke. Tak vyskúšate ?
Vaša Laura
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Lauri, je to výborný recept! Ja som kedysi dávno robila podobne - nemixovala som, ale manžel mi to odšťavil na takom kovovom odšťavovači. Ako to robil, už to aj začalo rôsolovatieť. Rýchlo som zamiešala s cukrom a bolo hotovo :-)
OdpovedaťOdstrániťNo, ale už nemáme čierne ríbezle :-(
Pá
Čierne ríbezle majú tú vlastnosť, že hneď začínajú rôsolovieť ... neviem, či je to aj u červených a bielych ... Veľakrát, keď varím klasický džem dolejem trochu vody, aby sa mi to lepšie naberalo do panvíc. Ale to je dobrá vlastnosť ... :)
OdstrániťDani, pekný deň ... L.
Lauri, tak toto som ešte neskúšala. A nezačne to kvasiť?
OdpovedaťOdstrániťTeraz už mám málo čiernych ríbezlí, ale na rok by som to skúsila určite.
Pozerám , že máš také pohárky ako ja, z jogurtu. :)
Maj sa krásne. D. :)
Danka ... cukor to konzervuje, je ho celkom dosť ... vraj sa to normálne skladuje v komore ... ale ja pre istotu dávam do chladničky ... Tých pár pohárikov sa tam stratí ... :))) Vlani mi pekne vydržali a džem bol výborný ... Urob si, aj keď len jeden ... na skúšku ... :)
OdstrániťDani, maj sa dobre, pa .... L.
tak tento recept sa mi tiež páči, zíde sa aj mne, ďakujem a ako vždy, krásne fotky Laurinka :)
OdpovedaťOdstrániť