pondelok 20. júla 2015

Kráľovské kura so schwarzwaldskou šunkou a cesnakom

Kúpili ste si už niekedy Kráľovské kura? Ja zo zásady kupujem kurence od slovenských výrobcov ... Ale aj tu, na našom malom hydinovom trhu sú dosť veľké rozdiely.  Na vrchu rebríčka u mňa sídli práve toto kuriatko ... Že prečo?
Keď som po prvý krát rozbalila obal (mimochodom ... kura v ňom nebolo natlačené ), milo ma prekvapil vzhľad i vôňa kuriatka ...  Koža mala krásnu farbu bez akýchkoľvek modrín, otlačenín ...  bola celistvá, pitvací otvor bol malý, čo ocením  pri pleneí kuriatka plnkou  ....  Vnútorný tuk takmer žiadny ...  Bolo pekne očistené, bez  pierok, kostaniek  ...  skrátka len tochu poumývať, osušiť a uložiť na pekáč ...  No a mäsko ... pevné a pritom vláčne a krehké ...
Tieto kuriatka chovajú a spracúvajú v blízkosti Nitry, vo Veľkom Záluží ... V modernej hydinárni chovajú kuriatka na princípoch welfare, čo znamená,  že majú naozaj prepychový život s dostatkom kvalitnej potravy, bez stresu, rastových hormónov a antibiotík. Napríklad prístup k potrave a vode majú nepretržite, netlačia sa v priestore, v noci sa im zhasína osvetlenie, dĺžka výkrmu nesmie byť kratšia ako 40 dní ... Vytvorili im temer domáce prostredie, a to sa odráža na kvalite.

Takéto dobré a kvalitné mäsko netreba pripravovať zložito s množstvom marinády a korenín.  Treba zachovať jeho jedinečnú chuť domácich kureniec.  Ja som z neho pripravila  tento recept :


Budeme potrebovať:

1 kráľovské kura
schwarzwaldskú šunku
cesnak
2 dl bieleho suchého vína
olivový olej
soľ, korenie
čerstvý rozmarín

kura kráľovské ... chladené  :))
Najskôr som ho rozporcovala, nasolila ... cesnak som nakrájala na tenké plátky, pripravila som si šunku.
Pod kožu som napchala cesnak a šunku ... môžete, koľko sa vám zmestí ....
Takto pripravené kúsky kuriatka som uložila na pekáč, pokorenila, pokvapkala olivovým olejom, podliala bielym vínom a posypala čerstvým rozmarínom.  Božinku ... to voňalo ....
Pieklo sa na 200 stupňoch cca 1 hodinu ...




Potom už len rýchlo na tanier, nasýtiť hladné brušká ...  :)))

Prajem vám dobrú chuť ...   kráľovské kura naozaj chutí ...

Vaša Laura ♥






5 komentárov:

  1. Lauri, ja som teda ešte kráľovské nekúpila, stále sledujem len cenu, ale najbližšie si ho kúpim. Zrejme radšej jedno kráľovské, ako dve-tri tie akciové.
    Už dvakrát som robila podľa teba cestoviny s tou omáčkou z modrého syra, pridala som aj pár šampiňónov, lebo mi v chladničke zostávali a musím povedať, že som si pochutila. Ale môj muž také neje, tak jemu som urobila nejakú polievočku tzv. chlipy-chliapy a boli sme spokojní obaja :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... áno, kuriatko je o čosi drahšie ako iné, ale vyššia cena, vyššia kvalita ... Som rada, že tebe cestoviny chutili ... :) a takú polievku chlipy-chliapy nepoznám ... nedáš recept ? :)))))))) inak ... máš to ťažké s varením pre dvoch ... či pre jedného ?
      pozdravujem oboch ... paa L.

      Odstrániť
  2. Lauri, ja už nemôžem tvoj blog pozerať večer, lebo ma chytajú potom strašné hlady. :):):) Mňááám, len sa do toho zahryznúť. Krása. :) Ahoj. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))))) Dani ... ako ťa poznám ... v nasledujúcom týždni uvaríš ... :))))
      ďakujem za pochvalu ... pa pa L.

      Odstrániť
  3. tak to nemá chybu, fakt luxusný recept a krásne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť