streda, 15. apríla 2015

Medový kremeš

Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame ...  Mnoho gazdiniek tobí tento zákusok z hotových medových plátov, alebo z lístkového cesta ...  Áááno, dá sa,  ale ja mám najradšej doma pripravené medové cesto ... Nie je to nič zložité ...  :)


Budeme potrebovať :

250 g   hladkej múky special
100 g   práškového cukru
50 g  masla
1 celé vajce
1 žĺtok
1 PL  medu
1 PL  rumu
1 KL  sódy bicarbony

na krém:
1  liter mlieka
2 PL  hladkej múky
2 balíčky zlatého klasu
3 žĺtka
250 g  masla
200 g  práškového cukru
2 - 3  šľahačkové smotany  (možno poižiť aj šľahačku v prášku dr.Oetker)
2 vanilkové cukre

Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme vláčnu hmotu, rozdelíme ju na polovice, vyvaľkáme na veľkosť plechu  . Pomocou valčeka prenesieme na plech vystlaný pečiacim  papierom a upečieme do rúžova.  Potom papier stiahneme a pláty necháme vychladnúť na rovnej podložke.
Medzi tým si uvaríme krém ... Z mlieka, hladkej múky, zlatých klasov a žĺtok uvaríme hustú kašu.  Maslo alebo heru ušľaháme s preosiatym cukrom do peny a postupne zašľahávame vychladnutú pudingovú hmotu.  Natrieme na jeden plát.  Potom ušľaháme šľahačku, pridáme do nej vanilkový cukor a natrieme ju na krém.
Nakoniec prikryjeme druhým plátom, zákusok pocukrujeme a dáme stuhnúť do druhého dňa. Medové pláty krásne zmäknú a bude sa dobre krájať ...
Prajem dobrú chuť ...  :)








11 komentárov:

  1. Opět krása, můžu se jen zeptat ten Zlatý klas??co to je??puding??,u nás asi nesehnatelný, že??,

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Google prezradí všetko, čo potrebujeme :-)
      http://www.srecepty.cz/ingredience/prasek-zlaty-klas

      Odstrániť
    2. Ilonka ... je to kukuričný škrob, u vás Gustin ... 1 balíček = 40 g
      a ďakujem za návštevu i komentár :)

      Odstrániť
  2. Ja z ničoho, lebo toto je nad moje schopnosti :-( Krásny ho máš.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aaaaale .... neverííííím .... :))))))

      Odstrániť
  3. Poznám tento skvelý zákusok. Ja som ho ešte nepiekla, ale možno raz sa mi podarí ho vyskúšať.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili .... určite sa podarí ... práve minule som si tak uvedomila ... všetky zákusky vyzerajú zložito ... a keď ich začneš robiť, zistíš, že to nič nie je ... ako tento ... :))

      Odstrániť
  4. Tak Lauri, aj keby som mala 4 ruky, neurobím takúto krásu!
    To, že je výborný, viem už z pohľadu :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani .... ty mi o šikovných rukách hovor ... :))))) tvoje teda narástli ako - inak šikovné ... aaaale, určite by si s týmto koláčikom poradili ... a ďakujem za pochvalu ... pa pa ...

      Odstrániť
  5. Lauri, koláčik sa už chladí v chladničke. :) Dnes som sa dozvedela, že zajtra ideme na chatu a vždy tam beriem niečo napečené. Takže tvoj receptík bol ideálny. :) Trošku tenšie mám tie pláty, ale je vynikajúci. Podaril sa mi. Ďakujem pekne. Teším sa na ďalšie tvoje skvelé recepty. Pozdravuje ťa Robo, môj muž. Chutí mu vždy veľmi. :):) Pá. Dana :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)))))) ď a k u j e m .... zasa si ma potešila ... som rada, že sa koláčik vydaril a chutil vám ... Roba pozdravujem aj ja ... :) gurmán sa pozná ... najmä keď má doma takú skvelú kuchárku a cukrárku ... :))))
      Zvyčajne mám tie pláty tenšie aj ja ... záleží, na akú veľkosť ich vygúľaš ... od ich veľkosti potom závisí výška krémeša ...
      pozdravujem a prajem pekný víkend ... :) L.

      Odstrániť