streda 13. júna 2018

164/365 Marhule

K marhuliam mám pradávny vzťah ...  Moje detstvo a dospievanie sa odohrávalo pod marhuľami ...  Pri dome sme mali tri obrovské marhule, ktoré dávali plody najsladšie na svete ... Maminka zavárala, džemovala, rozdávala a piekla koláče ...


Po vydaji, v mojom novom domove sa marhuliam nedarilo ...  Pár rokov strom rodil a potom uhynul.  Keď sme vykopali tretí suchár, prestali sme ich pestovať ...
Preto sa vždy teším na toto obdobie dozrievania  oranžových sladkých plodov ...  
V tomto roku vraj dozreli skoro ... o dva týždne prv, ako po iné roky ...  Dnes som si ich nakúpila hodne ...  majú celkom dobrú cenu ... zavarím, možno aj džem bude, najedla som sa ich dosýta a upiekla som aj koláč ... klasický kysnutý s posýpkou ... aký pekávala naša mamka ... ♥

pekne uložiť ovocie ... najskôr foto bez posýpky ...
s posýpkou ...
a už hotový, mňamkový ...
Marhule sú také skvelé ...  :))))
Prajem vám všetkým krásne dni ...
vaša Laura ♥

17 komentárov:

  1. Lauri,
    to je asi telepatia, aj ja som dnes piekla marhuLóvý koláč s posýpkou, ale som tam pomedzi "šupla" aj trošku rebarbory :-)
    My me si marhule boli včera naoberať na dedovej záhrade, ale tento rok ich je žalostne málo...zato minulý rok bol plný strom. Vraj marhule rodia každý druhý rok.
    Pekný marhuľový večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som pomedzi marhule zas dala malinočernicu ... Aďka pekný deň prajem ... L.

      Odstrániť
  2. Lauri, každý den se těším na Tvůj příspěvek. Krásné fotky, milé čtení a slovenčina, která je nádherná. V sobotu se taky chystám na meruňky do trhu - a udělám kynuté knedlíky. Měj se krásně Pavla

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pavliška, ďakujem za priazeň ... Kysnuté knedlíky na pare ? mňam to mám tada, Ja zas robím ovocné gule z krupicového cesta ... tiež máme radi ... Pozdravujem a prajem krásny deň ... L.

      Odstrániť
  3. Meruňky mám ráda jak na koláči, tak džem, ale i jako kompot. V našem kraji se až tolik nepěstují. Takže je kupuji na trhu. Vzpomínám na dovolené na Slovensku, vždy jsme si domů přiváželi přepravku výborných meruněk. Stávalo se nám, že i zdarma jsme je dostali, jen jsme si je museli sami natrhat :-).
    Hezký den, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja kupujem na trhu ... To čo som o marhuliach písala v úvode už nie je pravda ... rodný dom už nestojí a marhule teraz rýchlo chytajú ono sa tomu hovorí ""mrtvica marhúl" Pár rokov strom rodí kým je mladý a potom uhynie ... teda, to platí v našom kraji ... Na dolniakoch je marhúľ dosť ... Hanka, maj sa dobre, pekný dník prajem ... L.

      Odstrániť
  4. Laury, připomněla si mi marhulami moje dětství. Dnes už jim říkám meruňky. A ty dnešní mi vůbec chutí meruňky z našeho stromu doma na Moravě ani trochu nepřipomínají. Párkrát jsme je koupili, protože tady kolem nás je nikdo nemá, a byly naprosto bez chuti. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru ... tie z marketov sú o ničom ... dozrievajú v bedničkách ... Ešteže tie z trhu majú sladkosť a vôňu. Marti, aj tebe pekný deň ... L.

      Odstrániť
  5. U nás na zahradě nikdy meruňky nebyly, není na ně nejvhodnější kraj a taky většinou strom přijde brzy pryč. Ale takové ty pěkně zralé jsou úžasné. Ovšem naše, ty z dovozu nemusím. Nejradši je mám čerstvé nebo knedlíky. Ptala jsem se mami co měli na zahradě, když byla malá a říkala, že většinou švestky .. babi s nimi jezdila na trh, aby byl přivýdělek.
    Lauro, hezký meruňkový den ti přeji. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Jarka ďakujem ... Je to pravda, že marhuliam sa darí len do určitej nadmorskej výšky ... So slivkami a ringlótami je to už lepšie ... tým sa aj u nás darí ... Jarka, pozdravujem mamku i teba ... majte sa dobre ... L.

      Odstrániť
  6. Lauro, koláč vypadá skvěle, hned bych si dala ke kávičce. Dnes jsem také koupila meruňky, ale jen pár, na jídlo. Ale meruňková marmeláda by se také hodila, tak ještě nakoupím na sobotu a jednu várku si udělám.
    Přeji příjemné dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marhulová marmeláda je u nás TOP ...tiež si plánujem zopár pohárikov uvariť ... asi zas navštívim trhovisko ... Dáška, ďakujem za návštevu a milé slovká ... pekný zvyšok večera ti prajem ... L.

      Odstrániť
  7. Joj, tie vyzerajú sladko! Ja som si kúpila po dva razy tak po kg, ale veru nič moc chuť :-(
    Marhuľový džem je u mňa č. 1 :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka dobré boli ... aj koláčik chutil ...robila som ho po veeeeľmi dlhej dobe ... Pekávam taký, to hej, ale so slivkami, čerešňami ...marhule sme vždy radšej zjedli surové ... :)
      maj sa dobre, pa L.

      Odstrániť
  8. Koláč vypadá skvěle, Lauro. Kombinace meruněk s malino ostružinou může být zajímavá. Já zkoušela meruňky s černým rybízem a bylo to také moc dobré. Ráda bych letos udělala pár skleniček meruňkové marmelády, tak snad na to dojde:-).
    Henrieta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čierne ríbezle máme ... nabudúce urobím marhuľový koláčik zas s nimi .. :)

      Odstrániť
  9. Takýto kysnutý s posýpkou s akýmkoľvek ovocím aj keď slivky u mňa vyhrávajú :))) môžem kedykoľvek. Máš ho fakt na zjedenie, mňam.

    OdpovedaťOdstrániť