Toto je recept na talianske rizoto, ktoré som sa naučila od Emanuela Ridi-ho ... výborné, jednoduché, krémové, voňavé, vhodné na ľahký obed či večeru - ako stvorené pre tieto horúce dni ...
Budeme potrebovať :
320 g ryža na rizotto
200 ml víno biele suché
150 g maslo
0,5 dl olej
1 ks menšia cibuľa
60 g dubáky sušené, v sezóne samozrejme čerstvé
asi 4 PL strúhaný parmezán
zeleninový vývar
soľ
na ozdobu pažítka, petržlenová vňať
Pripravíme si ryžu vhodnú na rizotto, najlepšie ryžu Arborio a dobré suché vínko.
Ak nemáme čerstvé huby, použijeme sušené a tie namočíme do vody na cca 30 minút ...
do kastróla dáme maslo a trochu olivového oleja ...
Osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme NEPREMYTÚ !!! ryžu...
Ryžu premiešame, chvíľu popražíme, zalejeme vývarom, (po vrch ryže) po chvíli pridáme scedené huby, soľ a víno. Za stáleho miešania udusíme ryžu do mäkka, to je asi 20 minút. Podlejeme vždy, keď sa tekutina temer vyvarí.
Nakoniec zjemníme maslom a pridáme strúhaný parmazán. Podľa chuti dosolíme a dobre zamiešame. Vďaka syru bude rizotto ešte krémovejšie ...
Ihneď podávame ... Takto pripravené rizotto je u nás veľmi obľúbené ...
Prajem vám dobrú chuť a krásny víkend ...
Vaša Laura ♥
Lauri,
OdpovedaťOdstrániťrizoto u nás fičí každý týždeň, ale mám trošku iný recept a postup od taliana. Ja pridávam tiež huby podľa sezóny (vynikajúce je zo smrčkami) a vždy nadrobno nakrájanú mrkvu a trošku hrášku...
Vynikajúce a ľahké jedlo.
Prajem Ti pekný víkend, páá
Laury, taky dělám rizoto na tisíc způsobů i podobné s houbami. Víno jsem tam ještě nedávala, i když ho cpu do čehokoliv. Vypadá to lahodně. Měj pěkný víkend.
OdpovedaťOdstrániťTeda zas vínko :-)
OdpovedaťOdstrániťVyzerá mňamkovo, možno by bolo aj so šampiňónmi, lebo iba tie zje môj muž.
Pá
Lauro, to vypadá hodně dobře. Rýži na rizoto nepoužívám, ale podívám se po ní. Díky za tip. Přeji hezkou neděli. D.
OdpovedaťOdstrániť