pondelok 4. júna 2018

155/365 Príbalový leták

Čítate príbalové letáky ?  Priznám sa, že ja väčšinou nie ...   a robím chybu ... Alebo nie ?


Pred časom  som sa tu sťažovala na bolesť kolena ...  Tá po čase prešla, zas sa objavila, opäť ustúpila ...  Pripisovala som to počasiu, únave a tak ...  Minulý týždeň koleno opuchlo, bolesť sa stávala neznesiteľná  a donútila ma navštíviť ortopéda ... Ten s tým nerobil žiadne caviky,  vraj je v kolene voda a treba ju vybrať ...   Počula som o tejto procedúre hororové príbehy, tak som sa tam na stole najskôr preľakla,  potom som sa s myšlienkou  "veď niečo vydržím" odovzdala do rúk lekárovi. 
Musím povedať, že nebolelo ...  koleno spľaslo a uľavilo sa mi ...  ešte som do neho dostala obstrek, vyfasovala som recept na pirulky a mohla som ísť ... 
Lieky som niekoľko dní užívala a potom som chcela vedieť, čo mi vlastne doktor predpísal. 
Ostala som zaskočená, prekvapená, presvedčená o tom, že boľavé koleno je pre môj organizmus určite menšie riziko, ako vedľajšie účinky tohoto liečiva.
Medzi časté vedľajšie účinky totiž patrí hnačka, krvácanie do žalúdka a tráviaceho traktu, ženy v produktívnom veku môžu tento liek užívať iba so spoľahlivou antikoncepciou.
Hrozí odumretie plodu, potrat ... (čo sa mňa samozrejme netýka)
No ...  je tam toho oveľa viac ... a ja rozmýšľam nad zmyslom  liekov ...  Sú to všetko chemikálie, 
ktoré majú predsa liečiť ... a iróniou je,  keď to, čo liečia nám škodí menej, ako liek samotný .
Samozrejme, že vedľajšie účinky sa nemusia prejaviť u každého ... 
ale ako bude pôsobiť liečivo na náš organizmus žiaľ dopredu nevieme ...

Lieky som vysadila,  bolí ma z nich žalúdok  ... uvidím, čo to spraví s kolenom a bolesťou ...
Máte aj vy podobné skúsenosti? 

Ďakujem vám za zastavenie, priazeň a prípadné komentáre, ktoré ma vždy potešia.
Majte sa dobre, vaša Laura ♥

7 komentárov:

  1. Kdysi jsem s lékařem diskutovala na téma vedlejších účinků léku. Říkal, že jsou to ojedinělé případy, kdy k tomu dojde, ale že se na příbalový leták vedlejší účinky napsat musí.
    On asi každý lék něco takového v sobě má a každému z nás se s tím organismus vypořádává jinak.Lékař by měl však vědět co komu předepisuje.

    Klidný den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já příbalové letáky čtu, ale vím, že i ten sebenejojedinělejší vedlejší účinek tam musí napsat. Takže to beru s rezervou. Doufám, že já nebudu ta jedna ze statisíce, u které se vedlejší účinky projeví. Všeobecně s léky doma poměrně šetříme, ale někdy se prostě nedá nic jiného dělat.
    Ať jsi brzo fit a koleno taky :)
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Laury, příbalové letáky nikdy nečtu, jen když začnou nějaké neobvyklé příznaky. Nakukovala jsem pracovně do zdravotnictví několik let, tak vím, že v příbalovém letáku je vždy vše, celý katastrofický scénář, který se pravděpodobně v 99% procentech vůbec nikdy nestane. Je to alibi firem, aby se vyhnuly stížnostem, takže v mnoha případech jsou v letácích stejné nežádoucí účinky. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Viem o tom, ze oni tam musia napisat vsetko... Kedysi som uzivala cyklophospamid a tam to bolo naozaj huste... ale prave u tohoto mojho lieciva uvadzaju krvácania do zaludka a traviaceho traktu ako caste ... 1 az 2 pripady z desiatich. A to sa mi zda naozaj vela... Ale tabletky nakoniec beriem stale a verim v uspesne ukoncenie liecby... Dakujem za vase nazory.... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ...každý lék něco léčí a něco rozhodí. Jsem po dvou operacích kolene, na tahání vody chodím cca za 3 týdny a nic nepomáhá. Tak přeji, aby bylo líp i bez léků. z Jizerek zdraví Olina

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Olinko, prajem ti aby liecba konecne zabrala, nech tvoje kolena sluzia ako maju... :) prajem pekne dni... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja ich čítam celé roky a zistila som to už dávno - všetky lieky sú pre nás zároveň jedom, proste chémia. Ale zatiaľ som sa nestretla, žeby sa mi niečo po nich stalo z toho, čo v letáku bolo napísané. Teraz si myslím, že výrobca to tam píše hlavne pre istotu, ako ochranu seba, lebo čo ak náhodou! Potom sa môže vyhovoriť - veď to tam bolo napísané.
    Dúfam, že koleno bude OK, že to nedopadne ako u Olinke, veď to má moc častý zákrok.

    OdpovedaťOdstrániť