streda 30. septembra 2015

Musaka z mletého mäsa

Musaka je tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejší variant je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu a bešamelovej omáčky.   Vyskúšala som uvariť ... chutila nám ...  :)


Budeme potrebovať :
500 g  mletého mäsa
1 cibuľu
5 strúčikov cesnaku
2 baklažány
400 g  zemiakov uvarených v šupke
100 g paradajkového pretlaku
asi 2 dl červeného vína
asi 4 dl zeleninového vývaru
olivový olej
soľ, korenie
bobkový list. škorica
na bešamel :
100  g  masla
2-3 varešky  hladkej múky
4 dl mlieka 

Najskôr si urobíme ragú.
Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na tenké plátky. Na panvici rozohrejeme olej, opražíme najskôr cibuľu do sklovita, neskôr pridáme aj cesnak. Potom pridáme mleté  mäso a ďalej restujeme. Po chvíli pridáme 2 bobkové listy a paradajkový pretlak. Podlejeme červeným vínom a varíme, kým sa alkohol neodparí. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Ragú ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Pripravíme si bešamel.
Mlieko s 2 bobkovými listami ohrejeme v kastróle. Medzitým v menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Do vychladnutej zápražky postupne vmiešame ohriate mlieko. Dôkladne premiešame, počkáme, kým bešamel nezhustne, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme aspoň 15 minút.

Umyté baklažány nakrájame na plátky a opečieme dozlatista z oboch strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji. Osolíme, okoreníme a posypeme troškou mletej škorice.
Ošúpané  zemiaky nakrájame na plátky. Časť poukladáme na dno zapekacej misy a polejeme časťou bešamelu. Potom rozvrstvíme časť pripraveného ragú a navrch poukladáme vrstvu opečených baklažánov. Jednotlivé suroviny vrstvíme v takomto poradí, až kým neminieme všetky suroviny. Ukončíme bešamelom.
Pečieme na 180 stupňov  40-45 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť, aby sa nám jedlo nerozpadlo.
Podávame so zeleninovým šalátom a bagetou ...
Prajem vám dobrú chuť ...  :)
Vaša Laura ♥

6 komentárov:

  1. Lauri, to je náhoda. Zrovna v sobotu som robila musaku aj ja. Tiež prvý krát. Recept trošku iný mám(Dobré jedlo). Nešli tam zemiaky, nezalievala som bešamelom, ale kyslou smotanou s vajíčkom....Ale podstata, baklažán a mleté mäso, tam bola. Tiež to bolo výborné. Krásny deň. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... aj tvoja musela byť dobrá ... podľa rozpisu mňam ... skúsim aj so smotanou ...
      Inak ... fakt náhoda ... :)))) sa maj krásne, pa pa L.

      Odstrániť
  2. Och, ja som takááá hladná!!!!
    A dám si kus klobásky :-)))
    Toto jedlo ja veru nepoznám, ale keď je tam aj mäsko, určite je dobré! A aj tak, ako píše Danka to môže byť dobré.
    Niečo musím urobiť aj ja, nech nezaostávam :-)))
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď nezaostávaš Dani ... ty robíš inšie ... :))) ale vyskúšať môžeš ... :))) A kus klobásky by som si aj ja dala ... musím navštíviť mäsiara ...
      pozdravujem ... pa .. L.

      Odstrániť
  3. To vypadá dobře ... lilek jsem už dlouho neměla, jsou mí strávníci nějak rozmlsaní:-))

    OdpovedaťOdstrániť