Taká polievka je najlepšia ... z čerstvých domácich plodov ... kúpených na trhu, alebo práve odtrhnutých v záhrade ... V recepte je víno ... alkohol sa vyvarí, chuť vínka ostane a dodáva polievke jedinečnú chuť ... :)
Budeme potrebovať :
pre 4-6 osôb
10 zrelých rajčín
2 PL masla
1 PL oleja
1 veľkú cibuľu
1 mrkvu a kúsok zeleru
1 dl bieleho vína
1 bobkový list
3 snietky čerstvého timiánu
250 ml rajčinového pretlaku
1 liter zeleninového vývaru
soľ, čerstvo namleté čierne korenie
podľa chuti hnedý cukor
na tvarohové halušky:
1 vajce
25 g masla
125 g tučného tvarohu
1 PL kyslej smotany
40 g detskej krupice
soľ, korenie
Rajčiny narežeme do kríža. Vhodíme do vriacej vody a chvíľočku povaríme. Potom ošúpeme a nakrájame na kocky.
V hrnci rozohrejeme maslo a olej, osmahneme na ňom jemne nakrájanú cibuľu a mrkvu so zelerom.
Pridáme pripravené rajčiny, osmahneme, zalejeme vínom, prihodíme koreniny a bylinky a dusíme 10 minút.
Pridáme pretlak, zeleninový vývar a varíme ďalších 10-15 minút, dokedy neni zelenina mäkká.
Potom bylinky a koreniny vyberieme, polievku rozmixujeme, chuť doladíme soľou. korením, cukrom. Ak je polievka riedka, ešte chvíľu ju povaríme, ak je hustá zriedime ju vývarom.
Tvarohové halušky:
Z bielka ušľaháme pevný sneh, utrieme maslo so soľou a žĺtkom, vmiešame tvaroh a smotanu. Prešľaháme a jemne zamiešame krupicu a sneh. Necháme chvíľu postáť.
Potom si necháme zovrieť vodu, osolíme ju. Malú lyžičku si namáčame do vody, naberáme hmotu po troške a vkladáme ju do vriacej vody. Povaríme 2-3 minúty. Vyberieme sitkom a necháme odkvapkať. Potom vkladáme do taniera a zalejeme polievku. Do hmoty môžete nastrúhať aj chuťovo výrazný syr (parmazán a pod.)
Dozdobíme zelinkami ...
Prajem vám dobrú chuť :)
Vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Verím, že polievočka s domácimi paradajkami je lepšia, ale ja ju veru robím iba z pretlaku. Čo ma však zaujalo, sú halušky, vyzerajú byť výborné a určite by sa hodili aj do iných polievok. Dobré je, že sa varia osobitne, lebo v polievke mi cestoviny vždy nabobrná a po vychladnutí je polievka hustá. Ja dávam písmenká, alebo mrveničku. Ako v školskej jedálni :-)))
OdpovedaťOdstrániťTeraz ju varievam veľmi málo, ja ju nejem, iba muž a dve mladšie deti. Dvaja starší sú ako ja :-)
A ešte - nedávam mrkvu, zeler a víno.
Paaa
Danka ... polievku iba z pretlaku som robila roky ... bola veľmi rýchlo hotová, čo mi vyhovovalo ... Potom som si začala kupovať časopis Apetit a tam som objavila prvú polievku z čerstvých rajčín. Uvarila som ju a bola som unesená. Odvtedy inú ani nevarím. Až teraz túto s vínom ... Recept je tiež z toho časopisu ... Chutila nám ...
OdstrániťMaj sa dobre ... pa L.
Ja milujem rajčinovú..... Ale tiež tie tvarohové halušky nepoznám. Vyskúšam aj tak. A rajčinky nešúpavam. Mi je to ľúto šupku vyhodiť, určite je zdravá. A nevadí nám to, veď keď sa to rozmixuje.... Zdravím. D. :)
OdpovedaťOdstrániťTiež mám veľmi rada rajčinové polievky ... Ako závarku bežne namiesto cestovín strúham syr ... aký mám ... ale Niva je najlepšia ... Tieto halušky som robila prvý krát ... a určite nie naposledy ... :)
OdstrániťDani ... maj sa faaajn ... pa pa ... L.