pondelok 5. októbra 2015

Rajčinová polievka z čerstvých rajčín a s tvarohovými haluškami

Taká polievka je najlepšia ... z čerstvých domácich plodov ... kúpených na trhu, alebo práve odtrhnutých v záhrade ...   V recepte je víno ... alkohol sa vyvarí, chuť vínka ostane a dodáva polievke jedinečnú chuť ...  :)

Budeme potrebovať :
pre 4-6 osôb

10 zrelých rajčín
2 PL masla
1 PL oleja
1 veľkú cibuľu
1 mrkvu a kúsok zeleru
1 dl  bieleho vína
1 bobkový list
3 snietky čerstvého timiánu
250 ml  rajčinového pretlaku
1 liter zeleninového vývaru
soľ, čerstvo namleté čierne korenie
podľa chuti hnedý cukor
na tvarohové halušky:
1 vajce
25 g  masla
125 g  tučného tvarohu
1 PL  kyslej smotany
40 g  detskej krupice
soľ, korenie

Rajčiny narežeme do kríža. Vhodíme do vriacej vody a chvíľočku povaríme. Potom ošúpeme a nakrájame na kocky.
V hrnci rozohrejeme maslo a olej, osmahneme na ňom jemne nakrájanú cibuľu a mrkvu so zelerom. 
Pridáme pripravené rajčiny, osmahneme, zalejeme vínom, prihodíme koreniny a bylinky a dusíme 10 minút.
Pridáme pretlak, zeleninový vývar a varíme ďalších 10-15 minút, dokedy neni zelenina mäkká. 
Potom bylinky a koreniny vyberieme, polievku rozmixujeme, chuť doladíme soľou. korením, cukrom. Ak je polievka riedka, ešte chvíľu ju povaríme, ak je hustá zriedime ju vývarom. 
Tvarohové halušky:
Z bielka ušľaháme pevný sneh, utrieme maslo so soľou a žĺtkom, vmiešame tvaroh a smotanu. Prešľaháme a jemne zamiešame krupicu a sneh.  Necháme chvíľu postáť.
Potom si necháme zovrieť vodu, osolíme ju. Malú lyžičku si namáčame do vody, naberáme hmotu po troške a vkladáme ju do vriacej vody. Povaríme  2-3 minúty. Vyberieme sitkom a necháme odkvapkať.  Potom vkladáme do taniera a zalejeme polievku. Do hmoty môžete nastrúhať aj chuťovo výrazný syr (parmazán a pod.)
Dozdobíme zelinkami ...
Prajem vám dobrú chuť :)
Vaša Laura ♥


 

4 komentáre:

  1. Verím, že polievočka s domácimi paradajkami je lepšia, ale ja ju veru robím iba z pretlaku. Čo ma však zaujalo, sú halušky, vyzerajú byť výborné a určite by sa hodili aj do iných polievok. Dobré je, že sa varia osobitne, lebo v polievke mi cestoviny vždy nabobrná a po vychladnutí je polievka hustá. Ja dávam písmenká, alebo mrveničku. Ako v školskej jedálni :-)))
    Teraz ju varievam veľmi málo, ja ju nejem, iba muž a dve mladšie deti. Dvaja starší sú ako ja :-)
    A ešte - nedávam mrkvu, zeler a víno.
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... polievku iba z pretlaku som robila roky ... bola veľmi rýchlo hotová, čo mi vyhovovalo ... Potom som si začala kupovať časopis Apetit a tam som objavila prvú polievku z čerstvých rajčín. Uvarila som ju a bola som unesená. Odvtedy inú ani nevarím. Až teraz túto s vínom ... Recept je tiež z toho časopisu ... Chutila nám ...
      Maj sa dobre ... pa L.

      Odstrániť
  2. Ja milujem rajčinovú..... Ale tiež tie tvarohové halušky nepoznám. Vyskúšam aj tak. A rajčinky nešúpavam. Mi je to ľúto šupku vyhodiť, určite je zdravá. A nevadí nám to, veď keď sa to rozmixuje.... Zdravím. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám veľmi rada rajčinové polievky ... Ako závarku bežne namiesto cestovín strúham syr ... aký mám ... ale Niva je najlepšia ... Tieto halušky som robila prvý krát ... a určite nie naposledy ... :)
      Dani ... maj sa faaajn ... pa pa ... L.

      Odstrániť