utorok 15. septembra 2015

Domáce kysnuté buchty

Domáce buchty ...  pre mňa ... a určite nielen pre mňa ... sú synonymom domova, pohody, detstva a maminých láskavých rúk.  Robila lekvárové ... z doma vareného slivkového lekváru. ktorý bol vláčny a sladučký ... často som ho chodila vyjedať len tak lyžicou  z kameninového súdku.  :))  Buchty boli fantastické čerstvé ... ale ja som ich mala ešte radšej na druhý deň ...  poriadne vychladené zo studenej komory ... s teplým šípkovým čajom ...  tak zvláštne sa rozpúšťali na jazyku ...


Z času na čas upečiem buchty aj ja ... plním väčšinou tvarohom, až keď pripravenú dávku plnky miniem, použijem  lekvár.  Tiež slivkový, ale z obchodu ...  tiež dobrý ... mám svoju obľúbenú značku ...   :)
A vždy si spomeniem na náš starý drevený kredenc, ktorý mal dvierka za ktorými sa skrývali rôzne dobroty...  :) Tam som chodila na buchty ...   Zobrala som do každej ruky jednu a hajde von, do záhrady ...   To je on ... a ja ....   :)))

A ako ich robím ?
suroviny na kysnuté cesto ... sú len orientačné ... urobte si cesto, ktoré máte zaužívané ...  :)
ja som zamiesila z

600 g hladkej múky
3  vajcia
štipka soli
100 g kryšt. cukru
240  ml  mlieka
75 g  masla
kocka droždia  (42g)
na plnku:
500 g  tvarohu
1 vajce
cukor podľa chuti
citrónovú kôru
1 PL  zlatého klasu
hrozienka


Dobre vypracované cesto nechám na teplom mieste vykysnúť, potom ho rozvaľkám, pokrájam na štvorce, uložím plnku, zviniem  do gule a husto vedľa seba poukladám na vymastený plech.   Každú buchtu zo všetkých strán potriem olejom, aby sa pri pečení nezlepili a dali sa dobre oddeľovať.   Nechám ešte podkysnúť a pečiem na 180 stupňov kým nie sú zvrchu pekné, do hneda sfarbené ...
Po vychladnutí pocukrujem a môžem nakladať na misu ... Rozchytajú sa veľmi rýchlo ...  :)

Prajem vám dobrú chuť  možno i pri spomienkach na vaše detstvo ...   :)
Ozaj ... čo u vás najčastejšie evokuje tieto spomienky  ...
Vaša  Laura  ♥



8 komentárov:

  1. Lauri, já kynuté buchty miluji. Vždy, když je dělám, tak si vzpomenu na svojí babičku. Jako malá holka jsem měla nejraději tvarohové.
    Ty tvoje vypadají stejně krásně, jako ty mojí babičky :-) Měj se krásně Anny

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička, ďakujem za milý komentár ... vidím, že tvarohové buchty majú zvláštnu vlastnosť ... pripomínať časy minulé ... :)))
      pozdravujem ... pa L.

      Odstrániť
  2. Lauri, mne sa tiež vybavuje detstvo, maminkine vyzerali presne ako tie tvoje. Ja robím trocha iné a na riedko. V pamäti mám, ako v nedeľu ráno si k stolu sadol môj brat o 15 rokov starší a začal raňajkovať buchty s bielou kávou a nemohla som uveriť, koľko ich z plechu zmizlo. Mne stačila jedna :-)))
    Och, kde sú tie časy!!!
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, nezáleží na tom, ako sa kladú na plech ... či na husto alebo nariedko ... vždy to budú len naše milované buchty ... :)))
      pa pa... maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Jé, a tak krásné .... hned bych si dala:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, ja by som ti hneď ponúkla ... len keby ešte boli ... :)
      paa L.

      Odstrániť