streda 12. septembra 2018

Mrvenička


Pri výrobe domácej mrveničky už nehysterčim.  Voľakedy som si dala záležať na vypracovaní cestíčka, aby bolo vláčne dobre prepracované, ako na rezance.  Potom, keď som ho strúhala na strúhadle, bolo ho treba stále namáčať do múky, aj tak sa stále lepilo, ťahalo ... no proste des.
Dnes len rozbijem vajíčko do hrubej múky a rýchlo ho zapracujem na tvrdé cesto.
... a už strúham na strúhadle a sem-tam posypem múkou aby sa kúsky nezlepili ...
Hneď zavarím do polievky a keď cestovina vystúpi nahor, je hotová.  Z čerstvo urobenej mrveničky je to raz - dva.  U nás sa mrveničke hovorí  "melence"  Tak dnes na obed sme mali Hríbové melence .

Možno teraz mnohé gazdinky krútia hlavou nad mojim postupom,  no mne sa to takto osvedčilo a možno môj návod inšpiruje začínajúce kucháročky ...  :)

Ďakujem za nakuknutie a majte sa dobre ...  vaša Laura ♥

7 komentárov:

  1. u nás doma se tato těstovina jmenuje škrabánek… protože se škrábe na struhadle. Taky ji jen takto dělám

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mrveníčka je super název 😀, u nás odjakživa "strouhání".
    Ale postup je stejný, jen dáváme jen do vývaru z masa.
    Tak dobrou chuť a pohodové letní dny i k vám.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No a u nás se tomu říká drobení :-). Občas do polévky taky takto dělám.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Laury, ano, jak říká Hanka, u nás je to drobení a občas ho do polévky dávám. A mrvenička vůbec jsem nevěděla, co to je :-) Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. U nás se tomu říká strouhání. Děláme ho jen do vývarové polévky, ať už hovězí nebo kuřecí. Máme to taky moc rádi. Jednoduché, rychlé a domácí :)
    Laury, měj pěkný den.
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak v Čechách je to strouhání, drobení ... logický názov ... :) Ale máme to radi v polievke všetci rovnako ... :) Ďakujem vám za vaše milé slovká ... pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ty si dokonalá gazdinka! Ja mrveničku tiež občas použijem, ale len takú z obchodu :-(

    OdpovedaťOdstrániť