utorok 7. augusta 2018

Drvené paradajky - polotovar na zimu.

Rajčiny dozrievajú ohromnou rýchlosťou ... sú krásne, zdravé, veľké a šťavnaté ...  Jem ich na raňajky, obed i večeru ...  Milujem toto obdobie.   Samozrejme, že všetky nestačíme skonzumovať, tak ich ukladám na zimu do skla ... :)  Robievam  ŠŤAVUSUŠÍM ich,  a môj najobľúbenejší spôsob konzervovania je  strúhaný paradajkový polotovar . Zachová si chuť čerstvých paradajok. Varím z neho polievku, dávam pod mäso, po vyredukovaní na pizzu a cestoviny. Je to jednoduché a rýchlo hotové.
Tento recept bol jeden z prvých na mojom vtedy novom blogu,  vložila som ho v pred piatimi rokmi, zaslúži si pripomenutie.    Tak tu je ...


Budeme potrebovať len tri veci.

paradajky
soľ a mleté čierne korenie

Najskôr paradajky umyjem
Nechám odkvapkať a rozkrájam ich na polovice.
reznou stranou priložím k strúhadlu a tlakom vnútro paradajky postrúham do misky  ...
ostane tenká šupka a tú odhodím ... nemám rada šupu v pokrmoch ... :)
paradajkovú drvinu posolím, pokorením ... kto chce, môže si zmes ochutiť bylinkami (petržlenová vňať, bazakla), pridať papriku, nakrájanú na menšie kocočky, cuketu ... Ja robím len z čistých paradajok. Už teraz je to výborné ... :)  Ochuťte si  to podľa seba.
a naplním do pohárov ... dobre uzavriem a sterilizujem 15 min. na 90 st.  Prednosť dávam pohárom so zatláčacím víčkom ... k šroubovacím nemám takú dôveru.
Ide to naozaj rýchlo ...  a z akéhokoľvej množstva rajčín ...  to mi vyhovuje ...  Skúste si urobiť len dva, tri poháriky na skúšku.
Ja v zime z takto zavarených paradajok varím  túto polievku .  Sedem decový pohár je pre nás dvoch akurát.  Nepridávam žiadnu vodu.
Tak, ak máte prebytok rajčín, možno som vás inšpirovala ...

Ďakujem vám za milé komentáre v predchádzajúcom príspevku ...  :)

Majte pekné dni ... vaša Laura ♥

13 komentárov:

  1. Práve cez víkend sa chystám spracovať paradajky, takže recept prišiel akurát vhod. Je to jednoduché a rýchle, také postupy mám rada :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika, daj vedieť, či si vyskúšala a ako sa ti to páčilo ... Zdravím L.

      Odstrániť
  2. Rajčata jsem ještě nikdy nestrouhala. Určitě si pár skleniček zkusím.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To, co letos vypěstujeme stačíme spotřebovat a jak přijedou dcery, tak se o úrodu podělíme. Škoda, že rajčat nemám více, zkusila bych váš recept. Vypadá moc chutně a já jsem z těch, co vaří pravidelně a hodně zkouší, co jsem ještě nedělala a nevařila. Zdraví Iwka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Iwka, tak možno na budúci rok budete mať rajčín viac ... alebo ... skúste naplniť jeden, dva poháriky ... na skúšku ... Pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  4. Laury, inspirovat se nebudu, páč úrodu vlastní nemám, ale je to super mít zásobu na zimu. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zvyčajne sa z rajčín robí lečo, spolu s paprikou ... ale to u nás nikto nechce jesť ... tak paradajky uchovávam takto ... Tiež prajem pekné dni ... L.

      Odstrániť
  5. Máš nádhernú úrodu! A keďže ide to globálne otepľovanie, o rok sa pokúsim o pestovanie paradajok aj ja, i keď len v malom, tak na zjedenie. Už muža nahováram, aby urobil ešte jednu hriadku :-)
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, určite to skús ... Svatka pestuje aj papriku ... vo fóliovníku ... Nemusíte stavať celý fóliovník ... Tvoj manžel je šikovný, určite ti urobí na rajčinky fóliové bunky ... paa L.

      Odstrániť
  6. Lauro, skvělý nápad na zpracování rajčat, ale já je jen dostávám a ty většinou sníme. :o)
    Přeji krásný večer. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A správne robíte ... Aj tak sú rajčiny najlepšie čerstvé ... Dáška, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  7. Super, dostala jsem od sousedky velkou mísu rajčat. Udělala jsem lečo, uncle bens a právě dělám redukci na pizzu, jen doufám, že to nebude dlouho trvat, protože mi už kyne těsto:-D

    OdpovedaťOdstrániť