nedeľa 12. augusta 2018

224/365 Pohánka so šunkou

Dnes som čítala, že pohánka vďaka svojmu obsahu patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Zaznamenáva v súčasnosti obrovský návrat do moderných kuchýň. Je veľmi citlivá na chemikálie, a preto sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach. Chráni vás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty a tiež vzácny vitamín P. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu, no aj potenciu. Ja mám pohánku veľmi rada  ... dá sa z nej pripraviť mnoho chutných jedál.
No a toto je jedno z nich ... Je veľmi rýchlo hotové, vhodné do súčasných horúcich dní ...  Veď komu by sa chcelo postávať pri sporáku ...


Budeme potrebovať :
1 šálku pohánky
150 - 200 g šunky, alebo inej údeniny
1 cibuľu
3 strúčky cesnaku
2 PL oleja
soľ
mleté čierne korenie
majorán

Najskôr si uvaríme pohánku. Ja to robím tak, že odmerané množstvo pohánky zalejem 1,5 násobkom vody a nechám postáť 1 - 2 hodiny.  Potom ju privediem do varu,osolím a pomaly varím, kým nie je mäkká. Ak treba, dolievam vodu. Dbáme na to,  aby sa ku koncu všetka voda vyvarila. Pohánka je krásne sypká, pripravená na konzumáciu, či na ďalšie spracovanie.

 zdroj: internet
Takže ...  do panvice dáme olej a osmahneme na ňom nahrubo nakrájanú cibuľu.  Pridáme na kocky nakrájanú šunku (údeninu) a spolu opečieme. Nakoniec do panvice pridáme uvarenú pohánku. posolíme, pokoreníme, prelisujeme cesnak a prehrejeme.  Po odstavení dochutíme majoránkou.  Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou  a s čerstvým zeleninovým šalátom.


 Prajem vám dobrú chuť, ak si takto pohánku pripravíte ...  :)

Vaša Laura ♥


8 komentárov:

  1. Abych pravdu řekla, tak pohanku jsem ještě nikdy do našeho domácího jídelníčku nezařadila. Takže zkusím.
    Tvoje fotky vypadají dost lákavě.
    Hezké pondělí, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Laury, já pohanku vůbec nevařím, ale vypadá to lákavě podle tvých fotek. Měj pěkný den.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jů, to bych si dala, mňam. Vypadá to opravdu lákavě!
    Lauri, měj se prima, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauro, ještě jsem pohanku nevařila. Vnoučata milují pohankové křupky. Tak vyzkouším Tvůj recept. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lauri,
    pohánku som v tejto úodobe ešte namala, ale rada vyskúšam :-)
    My roky jeme pohánkovú kašu a tá nám veľmi chutí. Pohánka je výborná na spevnenie ciev.
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja v zime varievam pohánkovú polievku a moc nám všetkým chutí. Vyskúšam aj tvoj recept, určite to bude výborné. Napadlo mi, že aj s mletým mäsom by to takto mohlo byť :-)
    No a tie tvoje krásne zábery, tie ma vždy doszanú!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lauri, používám, ale zatím jen do polévky. Takže díky za tip, moc ráda vyzkouším :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lauri, pohanku určitě vyzkouším. Mám taková jídla ráda.. Přeji ti krásné dny. Iva

    OdpovedaťOdstrániť