štvrtok, 20. augusta 2015

Bravčová (maková) panenka s petržlenovým pyré

Inšpirovala ma relácia "Kluci v akci" českej televízie ... snažili sa spojiť mak s bravčovou panenkou ... bola som zvedavá na výslednú chuť ...  Panenka spolu s plnkou chutila skvele ... nabudúce asi vynechám obaľovanie v maku. Alebo aspoň maku dám menej ...  Panenku nechám zatiahnuť a šupnem do rúry.  A z výpeku urobím mátovú omáčku ...


Budeme potrebovať :

vačšiu bravčovú panenku  (800g)
200 g  sušených marhúľ
zázvor veľkosti palca
chili papričku
zväzok čerstvej mäty
40 g  hnedého cukru
1 citrón
50 g  celého (nemletého) maku
olivový olej
30 g masla
soľ

na petržlenové pyré:
250 g  petržlenu
400 g  zemiakov
maslo
smotanu
soľ

Najskôr si všetko pripravíme ... teda, na drobno nakrájame sušené marhule, chili, zázvor, nasekáme mätu  očistíme zemiaky a petržlen.  Ten spolu so zemiakmi nakrájame a v slanej vode uvaríme do mäkka.
Na troche oleja porestujeme nakrájané marhule, zázvor, chili, mätu, zasypeme cukrom, zarestujeme, zastrekneme citrónom, dochutíme soľou, zamiešame  a odstavíme.
Panenku odblaníme, veľkým ostrým nožom urobíme do nej dieru. Naplníme plnkou, obalíme v maku.
V pekáčiku necháme zo všetkých strán panenku zatiahnuť, pridáme maslo,  vložíme do rúry a pečieme do rúžova.  cca  40 min. na 200 stupňoch.
Počas pečenia sa nám dovaria zemiaky, scedíme ich, popučíme spolu s maslom a smotanou a dobre vyšľaháme na hladké pyré.
Upečené mäso nakrájame na plátky a servírujeme ...
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥



8 komentárov:

  1. To je ale vypečená pečínka :-) Lauri, já to nechápu, nevyvařuješ Ty náhodou v InterContinentalu? Tebe doma musí na rukou nosit! :-) Hezký den A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička ... mňa to baví ... ako teba rôzne tvorenie ... a potom sa navzájom obdivujeme ... :))))
      pa, maj pekný víkend ... L.

      Odstrániť
  2. Wow, to vyzerá neuveriteľne! Ako hovorí Anička vyššie, nevaríš tam?
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))) Danka ... na to nemám ... varím len doma ... a aj keď vždy navarím na dva dni, stravníci sú spokojní ... :)))
      pa pa L.

      Odstrániť
  3. Ozaj, nevaríš tam??? :):):)
    To je už náročnejšie tuším . :) Vyzerá to fantasticky.
    No, ja zbehnem do mrazničky a vyberiem tú krkovičku a zajtra robím podľa tvojho ešte predtekvičkovského príspevku. :):) Pekný víkend, Lauri. :) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... práve že toto je veľmi jednoduché ... urobíš plnku, naplníš, necháš zatiahnuť a šup do rúry ... :)
      Potom napíš, ako vám chutila krkovička ... :) pa, maj peknú sobotu ... L.

      Odstrániť
  4. No, v mrazničke však krkovička nebola, bolo tam však stehno.:):) Tak som urobila tvoje rezne pod perinkou. Senzačné. A máme aj na zajtra, keď prídeme z výletu, ako by sme našli. :):):) Ďakujem za skvelé recepty. Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rezne pod perinou sú fajn ... tiež ich dnes tobím ... :))) ... prajem vydarenú nedeľu a krásny výlet ... paa L.

      Odstrániť