piatok, 10. októbra 2014

Kysnuté makové rožky

Mäkkučké, nadýchané, voňavé ... také sú tieto rožky ...  :)


Budeme potrebovať :

kvások:
200 ml   vlažného mlieka
25 g  čerstvých kvasníc  (droždie)
1 čl  kryštálového cukru
1 čl  hladkej múky
na cesto:
350 g   hladkej múky
150 g   polohrubej múky
3 žĺtky
150 g  rozpusteného masla
75 g  práškového cukru
1 čl  soli
1 vanilkový cukor
plnka:
200 g  pomletého maku
100 g  cukru
mlieko
čerstvá citrónová kôra
šťava z polovice citróna

Najskôr si zarobíme kvások a v teple ho necháme narásť.   Zo surovín a kvásku vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
Medzi tým si do rajničky dáme mak, cukor a toľko mlieka, aby sme mali zmes primerane hustú. Plnku prevaríme. Nakoniec nastrúhame kôru z citróna a dochutíme citrónovou šťavou.

 Vykysnuté cesto  rozvaľkáme na tenko.
Nakrájame ho na väčšie trojuholníky,  uložíme valčeky plnky a tvarujeme rožky.
Hotové rožky ukladáme na plech a potrieme ich rozšľahaným bielkom. Necháme ešte podkysnúť asi 15 minút.
Pečieme na 200 stupňoch do červena.
Necháme vychladnúť a pocukrované podávame ...   :)


6 komentárov:

  1. TO MUSÍ BÝT VELKÁ POCHOUTKA.
    DĚKUJI ZA RECEPTÍK.
    PŘEJI PŘÍJEMNÝ PODZIMNÍ ČAS.
    BOHDA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bohda ... rada som poslúžila ... :) teším sa, že sa ti recept páči ... Teraz je pekne, teplo ... najlepšie je vypadnúť von do prírody, ale keď príde tá zádumčivá a sychravá jeseň, nie je nič lepšie, ako si sadnúť do tepla, postaviť pred seba horúci čaj a tanier s týmito rožkami ... :))))))))))))
      ďakujem za návštevu i pekné slovká ... :)

      Odstrániť
  2. Lauro, to je jedna pochoutka lákavější než druhá. Chvíli vařit podle Tvých receptů a do roka je ze mně dvojnásobná Agnieszka :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)))))))))) Ono ... keď máš veľkú rodinu tak to má kto spapkať ... horšie je, keď doma ostanú len dvaja ... ako u nás ... :) vtedy si na to zdvojnásobenie treba dávať veľký pozor ... :))))))
      ďakujem za príjemné slovká a pozdravujem ... L.

      Odstrániť