streda, 1. októbra 2014

Lievance z jablkového cesta

Jedlo našich starých materí ...  Keď sa všetky vnúčatá v lete zišli u starkej na prázdninách, nestačila ich chuderka vysmážať. Mizli z taniera akoby ich víchor sfukoval ... Ani džem nebolo treba ... nieto ešte šľahačka a pekné aranžovanie.  Pohár čerstvého mlieka potom,  a obed bol za nami ... Mohli sme pokračovať v šantení a kúpaní v potoku ... Jáááj ... to boli prázdniny ...   :)
Ja lievance často nerobím, možno 2x v roku ... ale vonia po nich celý byt. Po škorici a jablkách ...  :)



Budeme potrebovať :

0,5 litra mlieka
2 vajcia
300 g  hladkej múky
50 - 70 g  kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 KL škorice (kopcom)
štipka soli
trochu prášku do pečiva
2 ošúpané a nastrúhané jablká
džem, jogut či šľahačka ako príloha

Zarobíme voňavé lievancové cesto a nakoniec pridáme nastrúhané jablká.   Vysmážane lievance na troche oleja.
Hotové potierame kyslejším (napríklad ríbezlovým alebo višňovým) džemom.
Na vrch som dala kopček jogurtu ... ale môžeme aj kyslú smotanu, či šľahačku. Podľa chuti ... :)

 

 

3 komentáre:

  1. Po našom dolky robievam na rôzne spôsoby. Patrí k nim aj tento s jablkami, inokedy pridám do cesta ovsené vločky, raz robím s mliekom, raz zase z jogurtu. Ale čo sa nasýtenia týka, pre mňa je to skôr dezert ako hlalvné jedlo :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daniela ... tiež som ich robila ako doplnok ... hlavným jedlom bol boršč ... :)))
      potom sme ich vyjedali až do večera ... :))) aj psíkovi sa ušlo ... hi hi ....

      Odstrániť
  2. U mňa sú dolky ako hlavné jedlo, mám rada sladké aj moje deti a keď je to dostatočne sýte deti tú energiu zúžitkujú na 100%. Máš ich krásne...mňam :-) .. s jablkami som ešte nerobila. Určite vyskúšam :-)

    OdpovedaťOdstrániť