piatok 3. mája 2019

Slaný pórkový koláč

Najskôr sa vám chcem poďakovať za vaše slovká vo včerajšom príspevku ... Teším sa z nich ...  :)

A teraz k dnešnému receptu ...
Jednoduchá príprava a skvelá chuť, ktorá vás určite dostane ...   Lístkové cesto u mňa v chladničke nikdy nesmie chýbať ... Jeho využitie je univerzálne ...  pripravíte z neho mnoho sladkých i slaných jedál.  Ako napríklad toto dnešné ... :)


Budeme potrebovať :

Jedno rozvaľkané lístkové cesto
1 PL  masla
100 g  pekne prerastenej anglickej alebo oravskej slaniny, najlepšie krájanej na tenké  plátky
1 - 2  pórky nakrájané na plátky
250 ml   šľahačky
2 - 4  vajcia
200 g  tvrdého strúhaného syra
soľ. mleté čierne korenie

Do náplne môžete použiť aj zbytky z chladničky ... ja som pridala ešte na kocky nakrájané údené karé a 2 mozzarely som rozložila na povrch koláča.

Rúru zohrejeme na 220 stupňov.
Cesto som ešte vyvaľkala, aby mi pokrylo dno plechu, okraje majú ostať vyvýšené.

Na masle som opiekla na kúsky nakrájanú slaninu, pridala som pór a ešte som to 5 minút restovala.  Po miernom vychladnutí som pridala šľahačku, v ktorej som rozšľahala vajíčka a vliala som to do panvičky. Nakoniec som pridala strúhaný syr a dobre zamiešala.
Zmes som vyliala na cesto, uložila pokrájanú mozzarelu  a dala som to piecť na  30 minút do zlatova.

Tento koláčik výborne chutí teplý i na studeno.  Je to variácia na  lotrinský quiche, namiesto cibule je použitý jemnejší pór.  Keď ho upečiete na grilovačku, všetci vás budú milovať ... :))


Ak si  koláčik urobíte, prajem dobrú chuť ...
vaša Laura ♥

9 komentárov:

  1. Od včera si lámem hlavu čo narýchlo prichystať priateľom, ktorý sa večer zastavia u nás. A dnes na mňa vykukne tento skvelý recept. Takže problém s večerou mám na dnes vyriešený :-), síce u nás bude len so zeleninou a syrom, ale myslím, že chutný bude rovnako. Vďaka za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Recept se mi líbí, musím ho zkusit. A určitě ho poradím kamarádkám.
    Díky za něj!
    Klidný den, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauri, vypadá to jako pecka a určitě i jako pecka chutná.
    Takže zapisuji, vyzkouším a dekuji ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máš pravdu, je veľmi podobný quiche, tie pripravujem rada a určite aj ten Tvoj chutil výborne. Narobila si mi chute :-)
    Pekný víkend Lauri,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Laury, taky mívám listové těsto v zásobě. Koláč vypadá fakt moc dobře. Měj pěkný den.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To vypadá báječně, suroviny mám, takže zítra vyzkouším.
    Lauro, měj krásný víkend. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Milá Lauri, tak mě Váš recept oslovil,že jsem musela vyzkoušet. Je opravdu výborný!! Jen příště použiji jen 12% smetanu na vaření, s tučnou šlehačkou je tento koláč velmi sytý. Se salátkem - měli jsme k obědu, manžel si pochvaloval. Díky moc za recept. Zdraví Libu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za vyskúšanie a recenziu ... :))) Samozrejme, smotanu možno nahradiť menej tučnou ... ja som použila podľa pôvodného receptu ... :)
      Prajem pekné dni ... L.

      Odstrániť
  8. Laury, tyhle úžasné, a přitom na přípravu snadné, koláče doma přímo milujeme!
    Tvůj vypadá božsky, hned bych si kousek dala.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť