nedeľa 12. mája 2019

Domáca sekaná so syrom

Najskôr sa  chcem pekne poďakovať za vaše pochvalné slová k príspevku o chrobákoch z lesnej lúky ... teší ma, že som potešila vaše očká ...   :)

Mleté mäso mám v mrazničke stále ...  v polkilových a štvrťkilových balíčkoch ...   Výhodou je, že sa veľmi rýchlo rozmrazí a jedlo z neho je na stole aj v priebehu pol hodinky.
Doma mäso nemeliem ...  Keď má náš mäsiar akciovú cenu na bravčové pliecko, dám si priamo v predajni, pred mojimi očami,  zomlieť aj tri kilá naraz ... A doma si mäsko iba naporcujem ...
A potom z neho urobím napríklad túto skvelú sekanú ...


Tentokrát som robila z 1 kila mäsa, aby ostalo aj do druhého dňa, na studeno ...
Tak teda,  budeme potrebovať:

1 kg  mletého masa  (môže byť bravčové, alebo aj miešané)
2 väčšie mrkvy
200 g  strúhaného syra
2 - 3  vajcia
strúhanku na zahustenie
1 veľkú cibuľu
6 strúčkov cesnaku
mleté čierne korenie
soľ, razcu
majoránku
krájanú slaninu na obloženie  (oravskú, anglickú, alebo domácu údenú)

Tvrdý syr  aj mrkvu nahrubo nastrúhame.  Cibuľu nakrájanú na kocky udusíme na oleji do sklovita.  Do veľkej misy dáme mäso,  pridáme koreniny, soľ a dobre premiešame.  Potom pridáme syr a mrkvu,  udusenú cibuľu, pretlačený cesnak a vajcia.   Podľa potreby zahustíme strúhankou.  Rukou potom všetko spolu dobre prepracujeme ...  Dobré je miesiť aj 5 minút, aby hmota bola kompaktná.
Môžeme potom z masy robiť klasické fašírky, obaliť v strúhanke a vysmážať, alebo upiecť v rúre.
Alebo ako ja,  dať zmes do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, obložiť slaninkou (nemusí byť) a dať piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Piekla som odkryté 1 hodinu.



Podávame so zemiakovou kašou, alebo s opekanými zemiakmi.  Sekaná je výborná aj studená, s chlebom a kyslou uhorkou.   Vtedy vyzerá na reze oveľa lepšie ako na mojej fotke ... Krájala som horúce.

Prajem dobrú chuť a pekné dni ...
vaša Laura ♥

12 komentárov:

  1. Připomnělo mi to dětství a mou babičku na Moravě. Dělávala obrovské šišky sekané, po kterých se jen zaprášilo.
    Ta tvoje je vymazlená, krásně nafocená.
    Je to ve skutečnosti jednoduché jídlo, kterým nikdo nepohrdne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simi, ďakujem za pochvalu ... Domácu sekanú máme radi, nače babičky vedeli, čo je dobré ... však ? :)
      Prajem pekné dni ... L.

      Odstrániť
  2. Laury, ta sekaná vypadá úžasně a už jsem ji dlouho nedělala, díky za inspiraci. Měj pěkné pondělí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marti ďakujem ... chutila ... Určite urob, treba zmeniť chuť po minutkových jedlách ... Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Mňam, hneď by som si dala, chi :-)
    Vyzerá výborne, ale my stále nejeme mäso...
    Pekný nový týždeň, pá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. AĎka vyskúšala si zeleninovä alternatívu ? Je tiež výborná ... Zelenina, ovsené vločky, syr ...
      Tiež prajem príjemný týždeň ... L.

      Odstrániť
  4. Laury, ta sekaná vypadá lákavě, šťavnatě, hned bych kousek ochutnala :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chutila aj nám ... čo ostalo, som rozdala ... Maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
  5. Lauro, dělám podobnou, vlastně jen bez mrkve. Příště ji zkusím přidat. :o) Na talíři vypadá náhodou perfektně, hned bych ochutnala.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dáška, skús ... s mrkvou sa trochu odľahčí, pridá farbu, nepokazí chuť ... ešte by to chcelo petržlenovú vňať, tú však ešte nemám ... :) Maj pekné dni ... L.

      Odstrániť
  6. Lauri, zrovna v sobotu som básnila o sekanej,ale môj poklad domáci sa nekamaráti s mletým mäsom. Musela som si dať zájsť chuť. Ale keď vidím tvoj výsledok, opäť sa ozývajú chuťové poháriky...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš malý pekáčik, alebo zapekaciu misku ? Určite si urob sekanú len pre seba ... a možno ti bude drahý na ňu chodiť ... hi hi ... Janka, pozdravujem ... L.

      Odstrániť