streda 17. septembra 2014

Bravčové stehno na smotane s haluškami

Manžel mi raz básnil o výbornom jedle, ktoré si objednal kedysi dávno (ešte ako slobodný mládenec ... a to už bolo fest dávno  :)))  ... )  v jednom salaši ... teda v reštike salašníckeho tipu :)))  .  Vraj to boli klasické zemiakové halušky a na tom kopa mäsa na kyslej smotanovej omáčke.  Veľmi mu to chutilo ... až tak, že sa pokúsil vymámiť od kuchárky recept ... Samozrejme, že nepochodil a na jedlo časom zabudol ... Až minule, keď som vyzvedala čo navariť, na čo má chuť, prišiel so svojou požiadavkou. Hľadali sme niečo podobné na nete ... a nič ... tak som sa pokúsila o vlastný výtvor. Halušky som ale urobila klasické ... z múky ...  A chutilo ... veľmi ...  :)


Budeme potrebovať:

1 kg  bravčového stehna
150 g  údenej domácej slaniny
väčšiu cibuľu
olej
1 šľahačkovú smotanu
soľ, trochu cukru a octu
bobkový list
celé čierne aj nové korenie
Na halušky:
400 g   hrubej múky
1 vajce
250 ml mlieka
soľ

Mäso nakrájame na rezne, ale nenaklepeme ich .... Iba z každej strany osolíme a okoreníme.  Necháme chvíľu postáť.
Potom ho sprudka opečieme na oleji, aby sa nám zatiahlo. Povyberáme na tanier. Vo výpeku osmažíme na kocky nakrájanú prerastenú slaninu, neskôr orestujeme aj cibuľu.
Na tento základ do kastróla vložíme mäso, pridáme bobkový list a korenie. Podlejeme troškou  zeleninového vývaru a dusíme do mäkka.

Kým sa mäso dusí, urobíme halušky:  Suroviny zmiešame a cesto cez haluškové sito nahádžeme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, vodu zlejeme, prepláchneme ich a v miske pokvapkáme olejom aby sa nezlepili.
 
 
No a keď je mäso už mäkké, vyberieme bobkový list a korenie (ja ho dávam do kovového vajíčka na čaj)  a zahustíme šťavu.  V šľahačkovej smotane rozhabarkujeme  asi 1 kopcovú lyžicu hladkej múky a vylejeme to na mäso. Necháme ešte prevariť, ak je treba zriedime vývarom a ochutíme 1 PL cukru a 1 PL octu.   A máme hotovo ...  :)
Potom už len servírujeme ......  Prajem všetkým dobrú chuť ...


7 komentárov:

  1. Mnam a s domacimi halustickami... najsamlepsi obed.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru chutilo nám všetkým ... bolo zas niečo iné ako grilované, pečené či vysmážané mäso ... musím robiť častejšie ... :)
      Miška pozdravujem a ďakujem za návštevu ... :)

      Odstrániť
  2. Ja som na zaciatku podlial maso bielim vinom a na konci som to zahustoval francuzskym maslom. Halusky k tomu odporucam hrube ploche slize a na to trochu hrubeho tvarohu a este lepsie je cottage chese.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tci Relocations stands out as the Best Packers and Movers in Tirupati, offering seamless house shifting services in Tirupati. Our professional team ensures a hassle-free relocation experience for your home.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Our top-rated packers and movers in Vaishali Nagar are your trusted partners in seamless relocations, ensuring a stress-free moving experience for homes and businesses alike.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kalash Packers offers the Best Vehicle transportation services in Aurangabad. 100% trustable and Safe Vehicle transportation services in Aurangabad. Just call

    OdpovedaťOdstrániť