Tradičným veľkonočným jedlom sú vajíčka, ktoré sú považované za symbol nového života a plodnosti. Vajíčka sa jedli najmä uvarené na tvrdo, alebo ako obradové jedlá napríklad praženica s mladými žihľavovými lístkami, alebo ako stratené kura, či baba. Bolo to jedlo z vajec, údeného mäsa a žemle. V minulosti bolo tradičným veľkonočným jedlom aj pečené jahňa, či kozľa. Po návrate z kostola sa podával sýty obed – zvyčajne slepačia polievka a pečené mäso. Obed bol spestrený koláčmi a vínom.
Na Veľkonočnú nedeľu založili dospievajúcim dievčatám
po prvý raz na hlavu partu. Pri prekročení kostolného prahu každá
prehodila cez seba peniaz pre šťastie. Veľkonočná nedeľa sa považovala
za najväčší sviatok roka, preto sa nesmelo variť, dokonca ani krájať
nožom. Preto sa všetko pripravilo na Bielu sobotu.
Obradové veľkonočné jedlá sa pripravili do košíka a zobrali sa na svätú
omšu. Cez omšu sa svätili tieto jedlá. Z kostola sa každý ponáhľal
domov, pretože ako rýchlo prišiel, taký šikovný mal byť pri žatve.
Stolovanie v tento deň pripomínalo Štedrú večeru. Prvým chodom bolo
vajíčko, ktoré gazda rozdelil medzi všetkých prítomných. Hlavný chod
bolo mäso z hydiny. Všetci sa mali dobre najesť, aby boli sýti po celý
rok. Požehnané jedlo sa muselo skonzumovať tak, aby z neho nič nevyšlo
nazmar. Jedli sa aj omrvinky, lebo keby sa tak nestalo, bola by aj úroda
ohrozená. Čo sa neskonzumovalo, to sa hodilo do pece a spálilo. Taktiež
sa omrvinky zo stola odkladali na liečenie, do siatin, alebo ich dali
sliepkam - mali lepšie niesť.
Na Veľkonočnú nedeľu bola aj zábava pre mládež.
Každá návšteva dostala kúsok posväteného jedla, trochu dali
na pole, do studne a do záhrady - aby bola dobrá úroda aj voda. Spoločne
sa jedlo vajce uvarené na Veľký piatok s vŕbovým a jaseňovým prútom. Ak
by niekto počas nasledujúceho roka zablúdil, mal si spomenúť, s kým
jedol na Boží hod vajce a spomenul by si na cestu späť.
Vajíčka na tvrdo varím každý rok spolu s cibuľovými šupkami ... :)
Majte krásnu i keď upršanú a mokrú nedeľu ...
Vaša Laura ♥
Laurinka, zas som sa dozvedela niečo nové!
OdpovedaťOdstrániťCibuľové vajíčka nemáme tento rok prvý raz, zabudla som si odkladač cibuľové šupky, stará sklerotička bude zo mňa :-(
Ale aj len uvarené bez farbenia môžu byť na stole, však???
Len to počasie nám nepraje :-(
Pá