K Veľkej noci neodmysliteľne patrí upečený baránok a mazanec ... Formu na baránka nemám, upiekla som mazanec ... prvý krát ... celkom sa mi vydaril a bola som pochválená ... chutil ... :))
Recept som našla u Jany.
Takže, budeme potrebovať :
500 g hladkej múky
250 ml šľahačkovej smotany
2 vajcia + bielok (žĺtok použijeme na potretie)
1 kocka droždia
50 g práškového cukru
trochu soli
1 vanilkový cukor
hrozienka, brusnice
rum na namočenie hrozienok
Cesto mi vypracovala pekáreň, na spodok som dala šľahačku, potom vajcia, múku, oba cukre, soľ, droždie ... zapla miesenie, ja som musela pridať ešte trochu mlieka, cesto sa mi zdalo veľmi hutné a do cesta som cvrkla aj trochu rumu. Po vymiesení a vykysnutí som na doske spracovala dva bochníky, nechala ich ešte trochu podkysnúť (asi 3/4 hodiny), potrela žĺtkom s rumom a upiekla . Rúru som nastavila na 180 stupňov a piekla som asi 30-35 minút.
Ešte horúce mazance som opäť potrela žĺtkom do ktorého som pridala trochu rumu.
A ešte aby som nezabudla na zvyky Bielej soboty ... kto by mal záujem ... (zdroj internet-výber)
Biela sobota
znamenala večerné slávenie vzkriesenia Ježiša Krista, po západe slnka
sa zvyčajne začínali liturgické obrady, ale ráno a dopoludnia sa
využívalo na drobné práce. Mohol sa siať bôb, prípadne hrach pretože
ešte stále boli zvony zviazané. Gazdinky varili od obeda do večera
šunku. Masť, ktorá sa vyvarila zo šunky sa zobrala a uschovala sa
v uzavretej nádobe. S masťou sa liečili celý rok dobytku rôzne kožné
choroby ( vošky, lišaje, opuchliny, odreniny).
Počas dňa sa stále držal pôst, ale v domácnostiach vrcholili prípravy na Vzkriesenie – varila sa huspenina, šunka.
Rodina spoločne navštívila Kristov hrob a večer bolo slávnostné
Vzkriesenie s procesiou, pri ktorej sa opäť rozozvučali zvony. Večer
Bielej soboty znamenal koniec posvätného ticha – v každej obci sa
rozhlaholili slávnostné zvony oznamujúce slávnosť vzkriesenia. Medzi
peknú tradíciu Bielej soboty patrilo stretnutie celej rodiny pri
slávnostnej večeri. Počas Bielej soboty (ak sa nestihlo už predtým) sa
maľovali vajíčka. Toto robili najmä dievčatá, ktoré si chystali vajíčka
pre svojich kúpačov.
Po liturgickej slávnosti sa skončil 40 dňový pôst. To znamenalo, že večera bola bohatá, podávala sa údená šunka s chrenom. Chren symbolizoval
spomienku na umučenie Ježiša Krista. Na stole nemali chýbať ani iné
dobroty ako boli vajíčka, klobásky, pečené sliepky, husi, pečené mäso.
Bývalo zvykom, že rodina zhromaždená vôkol ozdobeného stola si rozdelila
spoločne jedno vajíčko tak, aby z neho každý mohol skonzumovať aspoň
malý kúsok, aby bola rodina súdržná a jednotná. Po vzkriesení vyšiel
gazda do dvora a štrngal reťazami, aby týmto zvukom odplašil hadov, žaby
a všetky tie zvieratá, ktoré by mohli škodiť ľuďom i dobytku. Na
východnom Slovensku bol známy archaický zvyk, že pri sobotnom zvonení si
všetci utekajú umyť tvár, aby boli celý rok bystrí a zdraví. Matky išli
s deťmi na pažiť. Tam na trávniku obkreslili deťom chodidlo, vyrezanú
stopu chodidla odlúpnu a obrátia dolu trávou, tak že na vrchu je hlina.
Tento úkon sa robil, aby sa v lete deťom nezbierali nohy, keď sa bosé
potknú o kameň, alebo keď im do bosej nôžky pichne tŕň. Ak chlapci chcú
vedieť, kde budú na jar hniezdiť vtáky idú po dvaja na pažiť, jeden nosí
druhého na chrbte a volá: „ Kvoč, kvoč , čiap, čiap“. Na jar potom ľahko našli hniezda vtáčat.
Ďakujem za nakuknutie a prajem vám pekný deň ...
Vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Lauri,
OdpovedaťOdstrániťmazanec, teda oba sa Ti vydarili na jedničku. Ja som ho piekla minulý rok, a potom som ho musela jesť sama so svokrou, lebo moji chlapi nemajú radi ani veľmi vianočku... tento rok, práve dnes som upiekla barančeka a zajtra ešte jedného...
Časť zvykov poznám, no mnohé nie, ale už so o niečo múdrejšia :-)
Peknú bielu sobotu Ti prajem,
A.
Mazanec je ukázkový. Určitě jak krásný na pohled, tak i výborné chutná. Ta Tvoje vajíčka jsou opravdu nádherná!
OdpovedaťOdstrániťHezkou bílou sobotu!
Hanka
Lauri, dík za zaujímavé čítanie počas týchto dní! Veľa som toho nevedela a už viem :-)
OdpovedaťOdstrániťKrásne sviatky!
Pá
Mazanec se povedl na jedničku a určitě byl výborný.
OdpovedaťOdstrániťKrásné Velikonoce ❤
Laury, nádherný mazanec. Nechceš mi kousek poslat :-)? Pěkné svátky.
OdpovedaťOdstrániť