streda 28. marca 2018

87/365

28. marca -  deň učiteľov ... nieee ... učiteľka nie som, ani som nikdy netúžila byť ... Môj tatko po tom túžil, našťastie mi umožnil slobodnú voľbu a ja som si vybrala technický smer ...
Ale vráťme sa k učiteľom ...   Tiež ste písali na tabuľu "Dnes je sviatok váš, neskúšajte nás" ... ?   :)))  Toto a ešte všeličo iné ma dnes dopoludnia napadlo, keď som počúvala rozhlas. Vyzývali poslucháčov, aby si zaspomínali na svojich najmilších pedagógov ...  Tak som si zaspomínala aj ja ...

Mojou prvou "súdružkou"  bola Anna Hôrková ... To je ona ... na fotografii z prvej triedy ... ( z roku 1962 ) ... Vzhliadali sme k nej ako k autorite, láskavej mamke ... Mala rada nás a my sme ju tiež všetci milovali ... Dodnes netuším, či mala deti, vlastnú rodinu, vždy vedela všetko vyriešiť, pohladiť ...  Pred pár rokmi som na cintoríne objavila jej hrob a odvtedy ho nikdy  neobídem ...
Učiteľov a profesorov bolo v mojom živote ešte veľa ...  ale tá prvá bola len jedna ...
Zaujímavé, ale aj logické je, že tí najprísnejší a najprotivnejší pedagógovia sa nám do myšlienok vkrádajú načastejšie. Najviac nás totiž naučili.
Prajem všetkým učiteľkám, blogerkám k dnešnému sviatku všetko dobré ... a nech na nich žiaci spomínajú s láskou ... :)

A vy ? Spomínate si na svoju prvú učiteľku ?  :)
Skúsite si tipnúť, ktorá iskrička som ja ? hi hi
vaša Laura ♥

6 komentárov:

  1. Lauri, moc ďakujem za krásne prianie k sviatku!
    Aj ja si spomínam najradšej na svoju prvú učiteľku - pani učiteľka Dvorská. Neviem o nej nič :-(
    V dnešnej dobe sa tá krásna veta nepíše na tabuľu a žiaci na strednej škole nedonesú ani snežienku zo záhradky. Práca učiteľa je dnes podradná a učitelia v spoločnosti na smiech. Snáď na ZŠ, keď deťom kvietok dajú do rúk rodičia, má dnešný deň trocha sviatočný charakter.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A v dnesnej dobe by som ucitelkou uz vobec nechcela byt... Deti su drze a velmi sebavedome... udrzat si autoritu je velmi tazke... Dani maj sa fajn... pa L.

      Odstrániť
  2. Laury, ani jsem si to neuvědomila, že je Den učitelů. A pod to, co jsi napsala, se podepisuji. Nejpřísnější učitelé a profesoři mě nejvíc naučili. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na ,,soudružku" učitelku z první třídy si pamatuji. Měla nás i ve druhé třídě. Sice jsem se už ze svého rodného města odstěhovala o nějaký ten km dál, tak pokud se tam vracím (třeba na kole), tak docela často zapaluji u ní svíčku v urnovém háji. Byla moc hodná. Ale mám ve vzpomínkách i další učitelé a učitelky. Někteří se do mně zapsali opravdu hluboko.
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauro, ta fotka jako by byla moje. První třídu jsem začla v roce 196O. Také moc ráda vzpomínám na první učitelku, tedy nejen. Byla to myslím paní, která měla před důchodem. Byla moc milá. Odešla během druhé naší třídy. Na památku každému dala otevírací přání - vlevo obrázek od M.Alše - dětičky jak tancují v kolečku. Vpravo napsala - Dokolečka dokola, než maminka zavolá. Na památku na první učitelku - . Moc hezké a milé od ní.
    Měj se hezky. Jarka
    M

    OdpovedaťOdstrániť