Počuli ste o bielych obláčikoch, ktoré vám aj z obyčajného krabicového mlieka vyrobia kefír prvotriednej kvality ? Ak nie, je načase vám ho predstaviť ... :)
Kefír je nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry- nazývanej aj ako tibetská huba.
Nápoj zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, odkysľuje
organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu
organizmu), produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné
látky, rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v
mlieku, a preto tí, pre ktorých je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s
mliečnym kefírom problémy). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s
rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi,
stimuluje imunitný systém.
Ja si robím kefír doma už niekoľko rokov ... Hubku som si objednala TU
Starám sa o ňu a ona sa mi odmeňuje výborným a zdravým nápojom ... Stále rastie, rozmnožuje sa, môžete ňou zásobovať prípadných záujemcov ...
Na začiatku vyzerá takto :
Dám ju do čistého skleneného pohára
zalejem mliekom a pohár prikryjem ... množstvo mlieka záleží od množstva hubky ... Odložím na linku, ak chcem mať kefír do 24 hodín, alebo do chladničky, ak si chcem dať deň, dva pauzu ....
Hotový nápoj rozmiešam ... NEPOUŽÍVAŤ kovové nástroje !!!!
precedím a dobre prepláchnem. Odporúčajú prevarenú vodu, ale nič sa nedeje ak zrná preplachujete pod tečúcou vodou priamo z vodovodu. Je to pohodlnejšie a rýchlejšie. Robím to len tak a hubkám sa darí ...
No a cyklus sa opakuje .... :)
Všetko o tibetskej hube si môžete preštudovať v TOMTO obsiahlom a dobrom článku.
Je to jednoduché. Na vaše prípadné otázky rada odpoviem ... :)
Vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Přesně tu bych potřebovala. Chtěla bych si také kefír vyrábět doma.
OdpovedaťOdstrániťDěkuji za inspiraci. M.
Niet za čo ... budem držať palce ... :)
OdstrániťLauri, výborná huba! My sme ju dostali v balíku od manželovho kamaráta z Čiech a robili sme si kefír vyše roka. Potom sme sa ho akosi "prejedli" a tak sme ich vyhodili, lebo nik ich nechcel. Aj keď sa nám namnožili, núkali sme ich, ale iba raz sme mali šťastie na odber.
OdpovedaťOdstrániťPááá
Danka ... sú obdobia, kedy zrná zalejem mliekom a nechám v chladničke ... odložím ich aj na dva týždne ... nič sa im nestane a my si od kefíru oddýchneme ... :) Je pravda, že hubky dosť rýchlo rastú a množia sa ... Zo začiatku som ich rozdávala, teraz ich dávam zjesť kocúrovi ...veľmi mu chutia ... :))) pa pa L.
OdstrániťDá se ve skleničce s mlékem i zamrazit.A když se namnoží dá se i jíst.Mám ji již několik let.Marie
OdstrániťZmrazit sa urcite da, ale co sa stane s hubkou po rozmrazeni netusim.:-D jest sa vraj da bez problemv, ale nemozem povedat, ze by som mala na hubku chut. Ja ich davam jest kocurovi a psovi ... tym chuti .... .Marie pozdravujem L.
OdstrániťNeviem či presne toto alebo niečo iné som aj ja mala pred pár rokmi, bolo z toho výborné kyslé mlieko...možno toto je niečo úplne iné...ale vyzerá to veľmi chutne.
OdpovedaťOdstrániťEvi ... asi to bolo toto ... tiez som to mala, bolo to vtedy dost rozsirene ... len som nevedela, ake skvele ucinky ma tato huba. Maj sa dobre, pa
OdstrániťPo roznmražení se dá úplně normálně používat běžným způsobem.Marie
OdpovedaťOdstrániťNo to teda vyskúšam ...sem - tam si treba dať aj pauzu a šupnúť hubky do mrazničky ... bála som sa ich takto uchovať ... Marie, ďakujem za radu ... pekný deň ... pa Laura
Odstrániť