piatok 6. februára 2015

Pletenky z celozrnnej múky

Recept je od kamarátky Čistinky a robievam ho dosť často ... Väčšinou ako rýchlovku ... veď to poznáte, keď osadenstvo zahlási   "dali by sme si niečo dobré na večeru ..."  :)   A pekárnička už aj miesi ...   Do hodiny je čerstvé pečivo na stole ...  Jeho výhodou je, že nemusí kysnúť ... cesto v trúbe  zdvojnásobí svoj objem ...


Budeme potrebovať :

kvások:
100  ml  vlažného mlieka
42  g  čerstvých kvasníc
1 PL  hladkej múky
1 KL  cukru
na cesto:
200  ml  vlažnej vody
1 KL  soli
1 KL  cukru
1 dl  oleja
1 žĺtok
250  g  celozrnnej múky
250  g  hladkej múky T650

Ak máte pekárničku, vložte do nej suroviny a zapnite program na miesenie.
Ak chcete cesto zarobiť klasicky, spravte si najskôr kvások. Keď máte plný hrnček kvásku, nalejte ho na múku, pridajte ostatné suroviny a poriadne spracujte cesto, buď rukou, alebo mixérom s hákmi... ale aspoň 15 minút. Vypracované cesto preložte na dosku, či silikónovú podložku. Ak je treba, pridajte trocha múky, alebo vody.  Potom si cesto rozdelte na 6 častí a z každej urobte 3 dlhé šúlance.  Z nich upletiete pletenky . Alebo z jedného šúlanca urobte uzol.  Uložte na plech, potrite bielkom a posypte  hrubou soľou, razcou alebo sezamom.  

Vložte do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečte asi 25 minút. Tak, aby boli prepečené a chrumkavé. Po upečení pletienky preložte na mriežku vychladnúť.





3 komentáre:

  1. Ahoj Laura. Pekne si to nafotila, vidno že foťák je Tvoj kamarát. :-) Tie pletenky vyzerajú veľmi chutne. Zajtra to vyskúšam určite. Pekárničku zatiaľ nemám. Len ozaj to netreba nechať kysnúť? Pozdravujem Ťa, pekný deň. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka nemusia kysnúť ... ak chceš, pozri na pôvodný recept Čistinky (možno si ju pamätáš z programu Recept na bohatstvo)
      http://bonvivani.sk/recepty/slane-pletienky ... je tam aj diskusia, komentáre ... :)
      prajem pekný víkend ...

      Odstrániť
  2. Ahoj Laura. Tak som dnes tie pletenky piekla. Cesto som zamiesila a nechala som ho ale 10 minút odpočívať, aby sa nepovedalo. :-):-). Ale musím povedať, že boli ozaj vydarené. Aj na vzhľad, aj na chuť. Ďakujem za recept. Zdravím... Dana :-):-)

    OdpovedaťOdstrániť