streda 28. januára 2015

Fazuľová polievka s údeným kolenom a so slížami

U nás je táto hustá polievka veľmi obľúbená ... veru, musí v nej lyžica stáť ...  zasýti, zahreje, pohladí bruško ....  :)   Naučila som sa ju variť od mojej svokry ... tá nás opustila veľmi skoro po svadbe, tak som chute a grífy vylaďovala pomaly a postupne ...  ako samouk ...  :)))   Teraz už manžel vraví, že tá moja je rovnako dobrá ako mamkina ...  po 36 rokoch ...  :))))


 Budeme potrebovať :

2 hrste veľkej suchej fazule  (švábky) ... kľudne môže byť akú máte
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
zelerová vňať alebo ligurček 
2 zemiaky
bobkový list
celé nové aj čierne korenie
soľ
údené koleno
na zásmažku:
olej
cibuľa
mletá červená paprika
na dochutenie cesnak a mleté čierne korenie

Najskôr si v kuchte uvarím údené koleno do mäkka ... nech sa mäso od kosti oddeľuje ... a také oddelené odložím na tanier.  Do hotovej fazule pridám iba mäso, údenú slanú vodu vylejem ... do nej sa vyvarili všetky škodliviny z údenia.
Fazuľu si namočím  cez noc a v tej istej vode ju dám na druhý deň  variť spolu s bobkovým listom, guličkami čierneho a nového korenia.  Keď je fazuľa polomäkká, pridám očistenú a nakrájanú koreňovú zeleniu, zelerovú vňať, zemiaky a polievku osolím. Keď je všetko mäkké, zahustím zásmažkou (na oleji osmahnem cibuľu do zlatista, odstavím z plameňa, pridám mletú červenú papriku, zamiešam, všetko zalejem troškou vody a prilejem k polievke).
Do hotovej polievky prelisujem 2 - 3 strúčky cesnaku, pridám údené mäso a mleté čierne korenie.
Nakoniec posypem sekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Podávam tak, že do taniera vložím dopredu uvarené hrubé slíže a tie zalejem hustou fazuľovicou. Je to jedlo sýte, ale dobré ...  len - tak sa po ňom nevyhladne ...  :)
Recept na hrubé slíže vložím samostatne ....




3 komentáre:

  1. Laura, nějakou dobu jsem tu ted nebyla a nestíhám se divit kolik dobrot jsi upekla! Přestávám kupovat kuchařky! Ty jsi bezedná studna. Máš to krásně napsané a nafocené! Když budu potřebovat kliknu si na tvůj blog. Děkuji za inspiraci! Přeji krásné dny.

    OdpovedaťOdstrániť