piatok 30. januára 2015

Hrubé rezance nielen do polievky

Čo o nich napísať ....   Väčšinou ich robím k fazuľovici... to si naložíme do taniera  tieto rezance a zalejeme horúcou polievkou ... áno, máte pravdu ... tanier je naplnený kopcom, ale v ten deň už jesť nemusíte ...  :))))
Inak sú rezance výborné na sladko s orechami, makom, tvarohom, poliate maslom ... alebo na slano opečené len tak do chrumkava na panvici, či s vajíčom, alebo kyslou smotanou.


Budeme potrebovať:

400 g   polohrubej múky
4  vajcia
1/2 ČL soli
voda podľa potreby

Múku nasypeme na pracovnú dosku a v strede spravíme jamku a do nej rozbijeme vajcia, pridáme soľ a pomaly spolu zapracujeme.  Ak treba, prilejeme trochu vody.  Najskôr nožom, následne rukami vypracujeme tuhé a vláčne cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na dosku.  Zakryjeme utierkou a necháme postáť asi hodinu.
Následne vyvaľkáme na hrúbku asi  3-4 mm.
Pokrájame na pásy, ktoré naskladáme na seba.  Medzi pásy sypeme múku, aby sa rezance pri krájaní nelepili k sebe.
Nakrájame širšie rezance.
Uvaríme ich v osolenej vode,  keď vystúpia nahor, sú hotové ...

Vodu scedíme, rezance dáme do misy a pokvapkáme olejom alebo maslom. Sú pripravené na ďalšie použitie ...
Napríklad s vajcom :
Alebo s kyslou kapustou :



2 komentáre: