U nás je táto hustá polievka veľmi obľúbená ... veru, musí v nej lyžica stáť ... zasýti, zahreje, pohladí bruško .... :) Naučila som sa ju variť od mojej svokry ... tá nás opustila veľmi skoro po svadbe, tak som chute a grífy vylaďovala pomaly a postupne ... ako samouk ... :))) Teraz už manžel vraví, že tá moja je rovnako dobrá ako mamkina ... po 36 rokoch ... :))))
Budeme potrebovať :
2 hrste veľkej suchej fazule (švábky) ... kľudne môže byť akú máte
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
zelerová vňať alebo ligurček
2 zemiaky
bobkový list
celé nové aj čierne korenie
soľ
údené koleno
na zásmažku:
olej
cibuľa
mletá červená paprika
na dochutenie cesnak a mleté čierne korenie
Najskôr si v kuchte uvarím údené koleno do mäkka ... nech sa mäso od kosti oddeľuje ... a také oddelené odložím na tanier. Do hotovej fazule pridám iba mäso, údenú slanú vodu vylejem ... do nej sa vyvarili všetky škodliviny z údenia.
Fazuľu si namočím cez noc a v tej istej vode ju dám na druhý deň variť spolu s bobkovým listom, guličkami čierneho a nového korenia. Keď je fazuľa polomäkká, pridám očistenú a nakrájanú koreňovú zeleniu, zelerovú vňať, zemiaky a polievku osolím. Keď je všetko mäkké, zahustím zásmažkou (na oleji osmahnem cibuľu do zlatista, odstavím z plameňa, pridám mletú červenú papriku, zamiešam, všetko zalejem troškou vody a prilejem k polievke).
Do hotovej polievky prelisujem 2 - 3 strúčky cesnaku, pridám údené mäso a mleté čierne korenie.
Nakoniec posypem sekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Podávam tak, že do taniera vložím dopredu uvarené hrubé slíže a tie zalejem hustou fazuľovicou. Je to jedlo sýte, ale dobré ... len - tak sa po ňom nevyhladne ... :)
Recept na hrubé slíže vložím samostatne ....
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Fazolovou já ráda:-))
OdpovedaťOdstrániťLaura, nějakou dobu jsem tu ted nebyla a nestíhám se divit kolik dobrot jsi upekla! Přestávám kupovat kuchařky! Ty jsi bezedná studna. Máš to krásně napsané a nafocené! Když budu potřebovat kliknu si na tvůj blog. Děkuji za inspiraci! Přeji krásné dny.
OdpovedaťOdstrániťSbíhají se mi sliny...
OdpovedaťOdstrániť