Bola moja celkom prvá ... Na Vianoce sa u nás tradične pečie orechový a makový kysnutý závin. Pri štedrej večeri si z nich dáme len po súste, ako súčasť rituálu, ale na prvý sviatok vianočný príde ich chvíľa ... Na raňajky s kakavkom či bielou kávou ... Najlepšie, najpokojnejšie a najsladšie spoločné raňajky v roku ... :) Všetci sa na ne mooooc tešíme a užívame si ich ... ♥
Ale traz späť k vianočke ... Urobila som ju k Novému roku podľa receptu, ktorý mi kedysi dala kolegyňa v práci. Je voňavá, výborná a keďže nás bolo trochu viac ako inokedy, len tak sa po nej zaprášilo ... S maslom, džemom, či medom .... a samozrejme kakavko nechýbalo ... :)
Budeme potrebovať :
500g polohrubej múky
42 g čerstvého droždia
100 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
pol ČL soli
kôra z jedného citróna
3 žĺtka
štipka muškátového orieška
150 g masla alebo hery
1/4 litra mlieka
rum
60 g hrozienok
30 g mandlí
bielko na zlepovanie
1 vajce na potretie
Najskôr si necháme vykysnúť kvások a potom z uvedených surovín vypracujeme hustejšie cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto vyklopíme na dosku, premiesime a rozdelíme ho na 9 bochníkov. Tie tiež necháme podkysnúť pod utierkou.
A ideme na pletenie ... Z bochníkov ušúlame jednotlivé pramene. Spodnúčasť upletieme zo štyroch prameňov. Pletenie som nefotila, akosi nebolo kedy ... :)))) Tak aspoň nákres :
Vždy pletieme zľava a prameň vedieme POD - NAD - POD ... a znovu prvý zlava pod - nad - pod . Opakujeme kým celú dlžku nevypletieme . Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stred pletenca roztiahneme hranou dlane, vzniknutú priehlbinu potrieme bielkom. Do nej položíne druhú časť upletenú z troch prameňov ... pletieme ako vrkoč ... ten rovnako popritláčame a potrieme bielkom. Posledná časť je z dvoch prameňov, ktoré jednoducho skrútime. Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami, alebo sekanými lieskovcami. Proti posunutiu pri pečení zabezpečíme špajdlami.
Pečieme na pomaly na 180 stupnov asi 45 minút.
Musím sa priznať, že mne sa na jednom konci trochu zviezla ... nabudúce musím viac istiť špajdlami. :)
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Moc pekna vanocka! Ja jsem letos vanocku nepekla. Nesehnala jsem u nas anyz a bez toho to neni ono. Zmohla jsem se jen na pernicky. My uz toho sladkeho moc nejime tak jak jsme jedli. :)
OdpovedaťOdstrániťTo tvoji bych si hned dala ke kaficku! S maslem ji nejradeji! :)