Po Vianociach mi ostali v chladničke nasekané lieskové oriešky a viac krát som už počula o slanom karamele. Vraj je to pochúťka táto sladko slaná kombinácia. Priznám sa, že táto chuť mi nie je cudzia ... sladkú vianočku, či briošku si natriem maslom a posolím ... chutí mi to viac, ako s džemom ... :)
Vyskúšajte, je to jednoduché.
Budeme porebovať :
4 vajcia
180 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 dl oleja
šťavu a kôru z 1 citróna
100 - 150 g nasucho opražených a nasekaných lieskových orieškov
180 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva.
Na karamel :
3 hrste kryštálového cukru
150 ml šľahačkovej smotany
1/4 KL soli
Celé vajcia, cukor a vanilkový cukor ušľaháme do bledej hustej peny. Pridáme olej, šťavu a kôru z citróna, oriešky. Môžeme pridať aj v rume namočené hrozienka. Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva.
Opatrne premiešame a vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme predtým vymastili a vysypali hrubou múkou.
Na vrch naukladáme očistené a na plátky nahrájané jablká.
Dáme piecť na 180 stupňov cca 35 min.
Kým sa koláčik pečie, urobíme si slaný karamel. Cukor dáme na suchú panvicu a bez miešania ho necháme rozpustiť. Dávame pozor, aby neprihorel. Keď je všetok cukor rozpustený, zalejeme ho šľahačkou a prisolíme. Tuhý karamel v šľahačke pomaly rozpúšťame, hmota nám pekne hustne. Podľa potreby šľahačku prilievame.
Upečený koláč polievame karamelom a podávame po vychladnutí.
Prajem Vám dobrú chuť a pekný deň ... :)
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Lauro, koláček vpadá báječně. Děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťMěj se krásně Anny
Anička ... budem len rada, je naozaj jednoduchý a rýchlo urobený ... ďakujem za návštevu a milé slovká ... :)
OdstrániťNádhera , koláč vyypadá dokonale .... Šárka
OdpovedaťOdstrániťŠárka ... veru je aj chutný ... najskôr som mala strach, čo na to manžel ... či sa ma nespýta, či som cukrovala soľou ... :)))) ale chutilo mu ... slaný karamel určite urobím znovu ...
Odstrániť