Je skvelé, že už aj u nás sa dajú bežne kúpiť krásne kúsky rýb ... tak to teda využívam ... a často ... Dnes sme mali na obed lososa pečeného na zemiakoch s kôprom. Recept si našiel manžel na nete, jeho autorkou je zhodou okolností kamarátka z varechy.sk Vierka Furberová. Vieri, oblizovali sme sa až za ušami ... výborné to bolo ... :)))))
pre 2 osoby budeme potrebovať:
350 g čerstvý filet z lososa
citrón
maslo
korenie 4 farieb
soľ
nasekaný kôpor
na prílohu:
zemiaky
mlieko
soľ
Lososa najskôr umyjeme a dôkladne vysušíme papierovou utierkou. Potom ho polejeme šťavou z polovice citróna a necháme odležať.
Medzi tým sa venujeme zemiakom. Očistíme ich, nakrájame na koliečka, zalejeme mliekom, pridáme soľ a varíme asi 10 minút na miernom ohni. Priznám sa, že v mlieku som zemiaky varila prvý krát. A asi aj posledný ... niežeby neboli dobré ... to nie, ale naše zemiaky sú dobré aj vo vode varené ... :)))))
Uvarené zemiaky scedíme a vložíme ich do pekáčika, ktorého dno sme vymazali maslom. Ešte ich posolíme, pokoreníme a zopár kúskov masla navrch nakrájame. Dáme zapekať do rúry na 200 stupňov.
Keď zemiaky začnú chytať farbu, položíme na ne kúsky lososa, posypeme ho nasekaným kôprom, mierne posolíme a dopekáme. Stačí už len 10 - 12 minút, aby nám ryba ostala šťavnatá ... aby sa nevysušila.
Hotovo ...
Môžeme servírovať spolu so šalátom z čínskej kapusty. (čínska kapusta, mrkva, pór ... všetko nakrájať, nastrúhať, ochutiť olivovým olejom, soľou a citrónovou šťavou)
Nech vám chutí tak, ako nám ... :)))
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Lauro, vypadá to tak skvěle, že se mi v těle vzbouřily všechny chuťové buňky :-) Musela to být velká dobrota. Krásný víkend Anička
OdpovedaťOdstrániťAnička ... veeeľmi jednoduché varenie ... vyskúšaj, určite si pochutnáte ... :)
Odstrániťpekný víkend i tebe ...
Já lososa nemusím, ale s koprem jsem jedl i kapra(také ho nejím) a bylo to fajn. Takže možná bych do toho šel?! :-)
OdpovedaťOdstrániť:))))))))) a to je losos oveľa chutnejšia rybka ako kapor ... nemá kosti, nepáchne bahnom a mäso má krásnu farbu ... vraj lososovú ... :))))))
OdstrániťPalo ďakujem za nakuknutie i komentár ... :)
Není zač :-)
Odstrániťmňaam vyzerá to luxusne :)))
OdpovedaťOdstrániťTo bych si nechala líbit...
OdpovedaťOdstrániťLososa to teda môžem!! Dokonca som našla aj návod, ako pripraviť lososa, pravdepodobne od nejakých šéfkuchárov. http://www.foodfest.sk/ako-na-to/ako-pripravit-lososa/ Vyzerá to výborne
OdpovedaťOdstrániťďakujem za tip ... :) pekný deň Laura
Odstrániť