štvrtok 11. septembra 2014

Ovocné gule z krupicového cesta

Recept na toto cesto som si našla na internete a veľmi sa mi páči ... Je rýchlo hotové, nemusíte sa zabavovať varením a chladnutím zemiakov ako pri ceste zemiakovom.  Taktiež sa s ním veľmi dobre pracuje.  Recept určite stojí za vyskúšanie.


Budeme potrebovať :

0,5 l  mlieka
100g  detskej krupice
1 vajce
polohrubú múku ... cca 300 g
ovocie
tvaroh, cukor na posypanie
kyslú smotanu na dochutenie
maslo

Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť.   Potom k nej pridáme 1 vajce, štipku soli a múku.
Vpracujeme vláčne cesto.
Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm, pokrájame na štvorce, uložíme ľubovoľné ovocie, čerstvé, alebo i mrazené, zavarené ...... Ja mám zavarené  ringlóty a čerstvé černice.
Vytvarujeme gule a dáme si variť vodu do väčšieho hrnca. Osolíme ju.
Do vriacej vody vhodíme gule a keď vyplávajú na povrch sú hotové, povyberáme ich na tácku a necháme odkvapkať. Potom už len servírujeme.

Podávame posypané makom, orechami, opraženou krupicou, alebo ako ja, tvarohom. Po vrchu pocukrujeme, pokvapkáme maslom a do stredu dáme polievkovú lyžicu obyčajnej studenej kyslej smotany ...   

Prajem dobrú chuť....  :)




5 komentárov:

  1. Lauri, ty mi ale robíš chute :-) Ešte som z krupicového cesta nikdy nerobila. Zatiaľ iba so zemiakového a tvarohového. Musím vyskúšať aj tieto.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Laura, včera jsem si na Tebe vzpomněla, na Tvé povídání, když náš Honzík bouchl dveřmi. Před dvěma dny se to u nás zase opakovalo...už si s ním nevím rady...je to hrozné a nemám sil...Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Véruško, nestrácaj nádej ... zas bude dobre ... možno skôr, možno neskôr, ale on vie, kde je jeho domov a ľudia, ktorí ho milujú ... :)
      ďakujem za tvoje slovká ... pozdravujem a myslím na teba ... :)
      L.

      Odstrániť
    2. Milá Laura, moc, moc, moc děkuji. Zde je můj email vera.si@seznam.cz
      Pokud mohu poprosit o Tvůj, byla bych moc ráda. Děkuji.Věrka

      Odstrániť