Musím sa priznať, že ju nerobím často ... možno tak 2 -3 krát do roka ... preto je u nás vždy sviatok, keď sa objaví na stole. Naposledy ale báááác .... štvrtok ... celkom obyčajný deň, pochutili sme si ... :))) No, celkom tak obyčajný nebol ... však, rodinka moja .... :))))
Budeme potrebovať :
kačku
jablko
cibuľu
čerstvý timián a šalviu
1 - 2 dl piva
na plnku:
3 rohlíky
pečeň z kačky
slaninku
cibuľu, cesnak
vajíčko, trochu mlieka (asi 1 dl)
mleté čierne korenie, soľ, majorán
Najskôr kačku dobre umyjeme, očistíme od prípadných kostaniek, osušíme a dobre nasolíme. I vnútro kačky vytrieme soľou. Ponarezávame kožu v miestach, kde je veľa tuku. Takto necháme kačku postáť asi hodinku. Medzitým si urobím plnku. Plním kožu z krku, ktorá väčšinou i na kupovanej kačke ostane. Do kačky plnku nedávam, nasaje pri pečení dosť tuku a to nechceme ... však ? Tak teda .... Na cibuľke osmahneme nakrájanú slaninku (stačí trochu, pre chuť a vôňu) a keď je chrumkavá pridáme ju k nakrájaným rožkom, ktoré sme pokvapkali mliekom. pridáme nakrájanú pečeň, vajíčko, lisovaný cesnak, soľ a koreniny a ešte sekanú vňaťku. Zamiešame a naplníme krk. Zošijeme na oboch koncoch.
Odležanú kačku položíme do pekáča na mriežku (ja používam odkladací podstavec pod zapekaciu misku ... no, inú mriežku nemám ... ) Vložíme do nej celé jablko a očistenú cibuľu, zväzok timiánu a šalvie. Vedľa kačky položíme naplnený krk, posypeme razcou, podlejeme pivom, pekáč prikryjeme vrchnákom alebo alobalom a dáme piecť. Začneme pri teplote 220 stupňov, po 20 min. ju znížime na 200 stup. Kačku počas pečenia polievame šťavičkou z pekáča. Fotka asi po 45 min.. pečenia. Ja som vtedy pridala krk a bylinky ....
No a pečieme kým je kačka skoro mäkká, potom ju opatrne obrátime a dáme zapiecť bez vrchnáku ... najskôr teda chrbát a potom aj bruško ... :)))) Keď je upečená do červena a kožička je krásne chrumkavá, vyberieme ju a máme hotovo.
Podávame s červenou dusenou kapustou a knedľou ....
Prajem vám dobrú chuť ..... :)
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Kachnu já nemusim, ale vidět to manžel, tak slintá:-)))
OdpovedaťOdstrániť:)))))
OdstrániťKačička vyzera krasne upecena mnam.
Odstrániť