utorok 23. septembra 2014

Králik pečený na víne s cesnakom a bylinkami

Zajace nechováme a tak sa u nás na tanieri objaví naozaj len zriedka ... Ako tento ... bol darovaný a chutil výborne ... Príprava je ako u väčšiny pečeného mäsa veľmi jednoduchá ...  :)


Budeme potrebovať:

králika - očisteného odblaneného
dobré biele víno na podlievanie
údená slanina 
cesnak
čerstvé bylinky - majorán, timián
soľ,  celé nové a čierne korenie, bobkový list

Králika naporcujeme, nasolíme, kúsok slaninky nakrájame na kocky, opečieme ju a vo výpeku opečieme aj kúsky králika, aby sa zatiahol ... Uložíme ho do pekáča, zalejeme výpekom. Neočistený cesnak prekrojíme naprieč a pridáme ku králikovi. Čím viac cesnaku, tým lepšie ... má vynikajúcu chuť taký upečený.
Vhodíme bobkový list a korenie, králika obložíme nakrájanou slaninkou, pridáme bylinky, podlejeme vínom a prikryté šupneme do rúry vyhriatej na 200 stupňov.
Ja som hruď naplnila mletým mäsom ochuteným ako na fašírky.
Pomaly pečieme, počas pečenia polievame a podľa potreby prilievame víno.  :)  Samozrejme dožičíme aj sebe a partnerovi.   :)))))))
Keď je mäsko mäkké, odkryjeme a zapečieme do červena ... pozor ... nenechajte mäso vysušiť ... nemá kožu ako kuracina či iná hydina ...

Podávame s ryžou, či zemiakmi v rôznej úprave a zeleninovým šalátom ...  Prajem dobrú chuť .... :)

5 komentárov:

  1. Králíka nemusim, ale manža by si dal:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozdravujem manžu .... :))))))) Ajka ... vôbec som necízila, že jem králila ... žiadna pachuť ... :)

      Odstrániť
  2. Ako dieťa som sa ich najedla, moja mama ich robievala na všetky možné spôsoby :-) Nedávno som kúpila v Lidli, aj minulý týždeň mali. Toho posledného som tiež piekla na slanine a cesnaku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taký je asi najlepší ... však ? a nie je to pracné varenie ... :)

      Odstrániť
    2. Ja mám rada aj na smotane s haluškami a ako dieťa som obľubovala vyprážaného. Ale takého som nejedla, fúú, ani nepamätám.

      Odstrániť