piatok 2. augusta 2013

Hrudka z kravského mlieka


Je to jednoduché ... vyskúšajte ...  :)

budeme potrebovať :

  10 litrov mlieko nepasterizované  kravské
  syridlo

Pripravíme si mlieko a veľký hrniec ...


Tiež si pripravíme syridlo, ja používam tieto tyčinky, jedna je na 50 litrov mlieka, preto som si ju rozdelila na 5 rovnakých častí. Keďže nemám laboratórne váhy, tak od oka... :)
Syridlo si objednávam na stránkach climax.sk.


Mlieko v hrnci zohrievame na teplotu 40 - 45 stupňov celzia ... vtedy syridlo pracuje ideálne.
Každé syridlo má inú ideálnu pracovnú teplotu mlieka ... zvyčajne to býva uvedené v návode, ktorý je vždy pribalený.





Po dosiahnutí teploty odstavíme hrniec a vysypeme syridlo.




Miešame minimálne 3 minúty. Potom pokrievkou hrniec zakryjeme a necháme kúzlo pracovať ... 45 minút !




Po 45 minútach urobíme skúšku ... strčíme do mlieka prst a pohybom hore by sa mlieko malo takto prasknúť.




Dlhým nožom nakrájame syreninu na kocky. Pekne sa začína oddeľovať srvátka.




Potom rukou, pohybom zdola nahor jemne syreninu natriasame a odstraňujeme prebytočnú srvátku.
Po 7-10 minútach je hmota celistvá a klesne na dno hrnca.




Do väčšej misy dáme kus plátna a obsah hrnca do nej vylejeme.




Necháme odtiecť, najlepšie cez noc. Keď už nekvapká srvátka, syr preložíme na tanier alebo do misky a uchováme v chlade.




Hotovo. Moja hruda syra váži 1678 gramov. Je sladkastej chuti a je veľmi lahodná. Posolím ju až pred konzumáciou. Stečenú srvátku v žiadnom prípade nevylievajte. Je veľmi zdravá. Môžete ju piť vychladenú, alebo si z nej môžete urobiť aj domáci mäkký syr ricotta, ktorého výrobu mám tiež zdokumentovanú a vložím sem.


4 komentáre:

  1. Uzasna stranka, ozaj fantazia ! Milujem domace a cerstve veci a manzela som uz na ne nakazila tiez :) A tvaroh a syry su rozhodne veci, ktore u nas letia :) Dakujem za uzasne recepty ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, ďakujem veľmi pekne za návštevu, a samozrejme aj za pochvalu, ktorú si naozaj veľmi vážim.... Tvoje slocká potešili a som rada, že domáca výroba potravín sa stále viac pretláča do nášho života ... :)
      pozdravujem ... :)

      Odstrániť
  2. Lauri, pripomenula si mi moju robotu spred 24 rokov :-)
    Syridlo som mala vo fľaštičke z družstva, bolo dosť drahé, ale nepamätám si už cenu. Teplotu som nemerala teplomerom, svokra ma naučila, že len rukou stačí a cítim :-) A fakt som sa to od nej naučila. Ona robievala syr z jej vlastného kravského mlieka. Potom zomrela a my sme si kúpili kozy :-)
    Keď naše deti odrástli, zas sme ich predali, už mohli mať mlieko aj z obchodu, mali už 5 rokov. Och, bolo to krásne obdobie :-)))
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... tak ja som ti mojim príspevkom oživila spomienky ... Tiež veľmi rada spomínam na doby, kedy sme boli mladí a deti boli malé ... Všetko zlé je zrazu preč a vynára sa mi len to krásne ... Ja som išla "za nevestu" ale svokrovcov som si užila veľmi málo ... Do dvoch rokov od svadby zomreli rýchlo po sebe ...

      Odstrániť