streda 19. septembra 2018

262/365 Fotoaparáty

Dnes si povieme niečo o digitálnych fotoaparátoch ...  Aby ste vedeli, aký druh foťáku máte doma a čo ste s ním schopné nafotiť ... Lebo ... so zrkadlovkou, na ktorej je nasadený makro objektív nenafotíte  pekný pohľad do krajiny, a Kompaktom neurobíte dokonalú detailnú fotografiu.
A predpokladám, že fotoaparát na klasický film majú predovšetkým tí, ktorí moje rady nepotrebujú ...  :)

Flexaret - klasický fotoaparát po mojom tatkovi ... obdivujem všetkých, čo to s ním vedia ...

Kompaktné fotoaparáty

Jednoduché a malé. Tak by sa dali opísať kompaktné fotoaparáty. Sú určené pre ľudí, ktorí chcú zaznamenávať svoje okolie, rodinu, blízkych, alebo zdokumentovať príjemné chvíle na dovolenke. Majú pevný objektív. Nemajú zvláštne požiadavky na kvalitu fotografií v horších svetelných podmienkach a pri fotení sa nechcú zaoberať nastavením fotoaparátu. Preto sú tieto fotoaparáty zväčša plne automatické a fotografovi (až na výnimky pokročilých drahších kompaktov) neumožňujú zvoliť manuálne nastavenia expozície. Majú prednastavené snímacie režimy, ako napríklad portrét, rodina, oslava, pláž či nočná snímka. Zoom objektívu (priblíženie) býva nižší, približne 3-5 násobný, čo umožňuje vyrobiť fotoaparát s naozaj malými rozmermi, aby ste prístroj mohli mať stále pri sebe.

+ malé rozmery
+ automatické režimy
+ fotoaparáty sú rôznych tvarov a farieb, kategória tzv. digitálnych šperkov
+ nižšia cena

- nižšia kvalita fotografií pri horšom svetle
- malá výdrž batérie (potrebné dokúpiť aspoň jednu náhradnú)
- pomalšie operačné časy ako u pokročilejších fotoaparátov
- modely s rýchlejším ovládaním, manuálnymi režimami sú drahšie (na úrovni základnej zrkadlovky)

Medzi kompakty patria aj dokonalejšie  Ultrazoom fotoaparáty.  ktoré umožňujú veľké priblíženie. Ďalšou výhodou,  ktorú tieto fotoaparáty ponúkajú, sú poloautomatické režimy (priorita clony/času) a manuálny režim. Fotograf tak má možnosť do nastavenia expozície zasiahnuť a otvárajú sa mu nové tvorivé možnosti. Tie sú doplnené možnosťou zvoliť ukladanie nafotených snímkou do fotografického formátu RAW. Príjemným doplnkom v tejto triede fotoaparátov býva vstavaný digitálny hľadáčik, v ktorom vidíte presne to, čo by ste za iných okolností videli na displeji. Napríklad pri slnečnom počasí hľadáčik poslúži omnoho lepšie ako displej, od ktorého sa odráža svetlo a nie je tak dobre čitateľný.


Digitálne zrkadlovky  

Tieto prístroje sú určené pre širokú škálu fotografov počnúc nadšenými amatérmi a končiac profesionálmi. Existuje niekoľko tried digitálnych zrkadloviek, ktoré sa rozdeľujú v závislosti od užívateľskej skupiny: amatérske, poloprofesionálne a profesionálne. Samozrejme, toto je hrubé delenie a každý výrobca má niekoľko rôznych tried fotoaparátov.
Veľkými výhodami digitálnych zrkadloviek sú rýchle automatické zaostrovanie schopné sledovať pohybujúci sa objekt, kvalitné fotografie aj pri zhoršenom svetle, rýchlosť fotoaparátu a samozrejme možnosť vymieňať objektívy, blesky a ďalšie príslušenstvo.
Digitálnu zrkadlovku využije predovšetkým človek, ktorý sa foteniu chce venovať. Chce sa zdokonalovať a požaduje vysokú kvalitu fotografií. Má, alebo chce nadobudnúť skúsenosti s procesom úpravy fotografií, kde využije maximálnu kvalitu výstupu z veľkého snímača.

+ vynikajúca kvalita obrazu
+ výmena objektívov
+ množstvo objektívov v ponuke
+ možnosť dokúpiť ďalšie príslušenstvo (blesky, diaľkové spúšte, filtre...)
+ dobá kvalita obrazu pri slabom svetle
+ manuálne nastavenie
+ rýchle zaostrovanie schopné sledovať pohybujúce sa objekty
+ vynikajúca výdrž batérií
+ kvalitné video

- väčšie rozmery
- vyššia váha
- pokročilejšie zrkadlovky sú drahšie
(zdroj: Fotoma Prolaika.sk) 

Tak sme si dnes potriedili fotoaparáty, viete, čo môžete od toho svojho čakať a čo fotiť ... Dnes robia kvalitné fotografie aj mobilné telefóny ... darmo je, technika postupuje úžasným tempom ...

Majte sa dobre milé blogerky ...  a dopredu ďakujem za vaše slovká, ktoré mi vždy urobia radosť a  nie vždy stihnem na všetky odpovedať ...   :)
Vaša Laura ♥



1 komentár:

  1. Lauri, si hotový odborník! To ja sa nechytám, ale zato moje deti by s tebou pokecali :-)

    OdpovedaťOdstrániť