sobota 1. júna 2019

Dnes špargľa ...

Aspoň raz za sezónu urobím špargľu ... teda ... ja by som aj častejšie, manžel moc nemusí ...
Takú ... fajne uvarenú s holandskou omáčkou ...  a zopár nových zemiakov k tomu ...


Vždy si radšej kúpim bielu špargľu ... tá je zväčša zo  Slovenska a a obľube sa v týchto týždňoch teší azda najviac. Práve vďaka jej čerstvosti. Zelená sa dováža z celého sveta a počas roka ju nájdete v obchode takmer stále. Jediný  rozdiel je v spôsobe ich pestovania – biela sa pestuje bez prístupu svetla. Bielej špargli preto chýba farbivo.


Špargľa  má veľa benefitov pre naše telo ... Z tých najdôležitejších je, že znižuje hladinu cholesterolu, upravuje krvný tlak a zlepšuje látkovú výmenu. Udržiava zdravé cievy, posilňuje srdce a obmedzuje tvorbu kŕčových žíl.  Určite sa oplatí siahnuť po balíčku špargle v obchode  ...


Manželovi pridávam na tanier aj kúsok mäsa ... Vraj ho taký zdravý obed lepšie zasýti ...  :)))
Olúpanú špargľu varím v mierne osolenej vode do mäkka, trvá to podľa hrúbky 5 - 15 minút. a recept na holandskú omáčku nájdete TU.

A ako ste  na tom so špargľou  vy ? 
Ďakujem zo srdca za vaše návštevy a slovká, čo tu zanecháte ... teším sa z nich ... :)
vaša Laura ♥

12 komentárov:

  1. Abych pravdu řekla, tak jsem chřest ještě nedělala. Ne, že bych nevěděla jak chutná, sem tam si ho v restauraci dám, ale doma ho v jídelníčku nemám. Ani nevím proč. S kouskem masa by s ním manžel neměl problém. :-)
    Včera v našem kalendáři bylo jméno Laura, nevím zda ve slovenském je to taky tak. Pokud ano, opožděně přejí všechno nejlepší. Pokud je to jinak přeji hezkou neděli !
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ... chlapi potrebujú k špargli kúsok mäska ... potom im nevadí ... :))) Hanka, ďakujem pekne za prianie k meninám ... U nás ich slávim v stredu ... je to pár dní rozdiel ...
      Prajem ti pokojné a pekné dni ... L.

      Odstrániť
  2. Laury, chřest už jsem dělala vloni asi dvakrát, ale pořád mám pocit, že to neumím. Díky za tvůj recept, možná ho využiju. Měj pohodovou neděli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem rada, keď ti môj recept niekedy poslúži ... Tiež som si ho musela pred varením znovu naštudovať ... pripomenúť postup ... hi hi ... Marti, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Krásne fotky! Lákavo tá špargľa na nich vyzerá, tak jedlo :-), ale ja ju nemám rada. Vôbec mi to nechutí :-)
    Prajem krásnu slnečnú nedeľu♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne tiež nechutí veľa vecí, čo druhí zbožňujú ... Každý sme iný a tak to má byť ... Any, maj sa dobre ... pa L.

      Odstrániť
  4. Laury, chřest jsem měla snad jen jednou v životě, někde v restauraci. Už ani nevím, jak chutná..... Asi ho někdy zkusím 😊
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa k špargli priviedol vlastne syn ... často ju jedával keď robil v Nemecku a spropagoval ju potom aj doma ... Peti, aj tebe prajem krásne dni a úspešný týždeň ... L.

      Odstrániť
  5. Jezdím každý rok na slavnosti chřestu do Ivančic - rodiště Vladimira Menšíka. Tam si dám recepty, které doma nedělám, protože jen pro mne se to nevyplatí. Ale i když je to jen pro mne, tak si chřest občas kupuji a dělám jej na mnoho způsobů, smažený, pečený v rolkách, na polívku, na pizzu a ne mnoho dalších receptů... Pěknou neděli Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To musí byť fajn akcia ... rada by som sa na takej niekedy zúčastnila ... U nás býva niečo podobné, mávame na Záhorí slavnosti zelí ... kapusta, kam sa pozrieš ... :))) Dani, ďakujem za návštevu a milé slovká ... L.

      Odstrániť
  6. Milá Lauro, tak na toto by mě nikdo nemusel přemlouvat. Mám chřest moc ráda. A polévka z něho je delikatesní. Měj krásné dny. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Polievku som ešte zo špargle nerobila ... musím skúsiť ... Ale slaný koláč som upiekla ... chutil všetkým ... Milá Věrka, pozdravujem a prajem pekné letné dni ... L.

      Odstrániť