... alebo, skôr by som to nazvala rôsol ... Výborný, osviežujúci, sladký tak akurát.
Okrem bazovej limonády (mimochodom, tento rok sa mi vraj vydarila ), urobila som si aj zopár pohárikov bazového džemu. Rýchlo hotový, voňavý, bez námahy a chutný.
Budeme potrebovať :
10 veľkých bazových kvetov
1 liter prevarenej vody
šťava z 1 citróna
Gelfix 3:1 dr.Oetker
250 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
1 KL kyseliny citrónovej
Bazové kvety zalejeme vychladnutou, prevarenou vodou. Odložíme na 24 hodín do chladničky. Na druhý deň scedíme, pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a podľa návodu na Gelfixe uvaríme džem. Cukor dávame vždy až po pridaní Gelfixu.
Urobíme skúšku tuhnutia na studenom tanieriku a ak je všetko v poriadku, naplníme poháriky.
Ako som už napísala, skôr mi to pripomína rôsol ... Na potretie palaciniek nebude najvhodnejší, ale výborný je na maslovej vianočke a ešte lepší na dochutenie jogurtu ... :)
Ďakujem za vaše komentáre k minulému príspevku a prajem krásne letné dni.
vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Hned bych se zakousla.
OdpovedaťOdstrániťJsem marmeládová, džemíková, ale nedělám je. Nemusím.
Tchyně mojí dcery je specialistka, šíleně jí to baví a stále tvoří, celý rok.
A my všichni máme zásoby, věřím, že i tento bude letos na stole :-)
Jeee, bezový je super nápad, já teď dělala klasický jahodový džem - marmeládu.
OdpovedaťOdstrániťHned bych to zkusila, snad stihnu pár květů natrhat.
U nás to teda jí hlavně muž, na chleba, ale občas si dám na palačinky.
Krásný den, Ilona
Tak tuto marmeládu jsem ještě nedělala. Určitě ji zkusím! Mám ráda do jogurtu domácí džemy.
OdpovedaťOdstrániťMěj se hezky, Lauri!
Hana
Tak bazový rôsol som ešte nerobila. Vyskúšam. Vďaka za recept.
OdpovedaťOdstrániťKrásny týždeň prajem♥
Laury, ta jsi teda velmi aktivní. No já už budu muset být tento týden. Dozrály třešně, takže musím zpracovat džemy, omáčku s chilli a spoustu narvu do mrazáku. Už si očesala celá rodina, ale neubývají vůbec. Měj pěkný nový týden.
OdpovedaťOdstrániťLauri,
OdpovedaťOdstrániťďakujem za recept, vyskúšam. Práve mám zaliatu bazu na sirup :-)
Pekné slnečné dni, pá
Laury, už loni jsem ho tu u tebe viděla a říkala jsem si, že ho musím zkusit. Díky za připomenutí 😊
OdpovedaťOdstrániťMěj prima dny, Petra