utorok 16. februára 2016

Kuracia pečeň s jablkami

Odborníci na výživu v posledných rokoch skôr zatracujú konzumáciu vnútorností, v ktorých sa hromadia škodlivé látky.
Kuracia pečienka je však výnimkou. Obsahuje veľa železa, kyseliny listovej a zinku, takže je vhodná najmä pre ľudí, ktorí jedia málo mäsa. Tieto živiny totiž pomáhajú pri tvorbe červených krviniek. Preto je kuracia pečienka dobrou prevenciou proti anémii a prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu organizmu pri strate krvi po úraze alebo chirurgickom zákroku. Zinok je zase podstatný pre dobrú obranyschopnosť, takže by sa túto pochúťku mali naučiť jesť najmä starší a chorí ľudia, prípadne tí, ktorým nechutí jesť alebo v snahe schudnúť znížili denné dávky potravy. Aby sme sa vyhli problému chudokrvnosti, stačí si pečienku pripraviť raz týždenne.
Dnes som ju urobila s jablkami a bolo to výborné ...


Pre tri osoby budeme potrebovať :

500 g  kuracej pečene
3  jablká
1,5 dl  bieleho vína
60 g   masla
1  cibuľu
bobkový list
soľ. korenie
olej

Jablká ošúpeme a nakrájame na mesiačiky ... Na väčšie kúsky nakrájame pečeň i cibuľu ...
Na oleji speníme cibuľu ...
Pridáme pečienky a opekáme zo všetkých strán,  ...
Na pečienky dáme jablká, premiešame a spolu restujeme asi 5 minut. Jablká pekne zmäkli, vytvorila sa šťava a v tejto fáze podlejeme pokrm vinom, pridame bobkovy list.
Znížime plameň a dusíme, kým sa šťava takmer nevydusí. Približne 10 minút ... potom  posolíme, pokoreníme ...
... a ihneď podávame .
 Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥

12 komentárov:

  1. Laura, ďakujem za inšpiráciu, práve som dumala, že urestujem pečienku, ale jablká mi na um neprišli. Až sem cítim ako vonia:-)) Mňam... Pekné dni. Ana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ana, vonalo aj chutolo ... vyborna je stavicka, nabuduce jej necham viac v panvici ... maj sa fajn L.

      Odstrániť
  2. Lauro, kuřecí jatýrka máme rádi ... tvoje fotky jsou k "sežrání" ... už vím co příště s játry - jablka k nim ...
    Měj se fajn. jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za pochvalu ....:-) pecienky s jablkami su rychlo hotove a s pripravou nie je vela prace ... tak drzim palce, nech vam chutia ... paL.

      Odstrániť
  3. Opět skvělá inspirace!
    Díky a hezký den, Klárka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klarka, presne to je mojim zamerom ... inspirovat ... netreba niektore recepty dodrziavat na 100 percent ... pekny den aj tebe L.

      Odstrániť
  4. Už som pripravovala rôzne mäsá s ovocím, ale pečienku by mi nikdy nenapadlo, ani som zatiaľ na podobný recept nikde nenatrafila. No asi to raz tiež vyskúšam, len dúfam, že to zase nebudem jesť sama, ako ten špenátový závin :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na skúšku daj jabĺk menej ... ale nebolo to sladké ani s množstvom, ktoré som dala ja ... :)

      Odstrániť
  5. Lauri, máš zas dobrý nápad, kupujem pečienky a v sobotu robím, mňam!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, len urob ... ak máte radi pečienku, nebudeč ľutovať ... pa pa L.

      Odstrániť
  6. My máme radi pečienku, ale robím iba občas, keď čítavam kade-tade, že to nie je moc zdravé teda. Tak neviem. Dakedy som robila veru aj s jabĺčkami.
    Ale narobila si mi chute riadne. Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... toho sa popíše ... inak vnútornosti nejeme ani u nás, okrem kuracej pečienky ... tú máme radi ... a keď je to raz začas ... Podľa mňa si treba dopriať všetko, ale s mierou a rozumom ... maj sa faaaaaj ... pa L.

      Odstrániť