štvrtok 9. augusta 2018

Kapustné fliačky

V poslednej dobe naše obedy boli mäsité ... zažiadalo sa nám zmeny ... V záhrade  ešte svietila posledná hlava kapusty, tak bolo rozhodnuté.  Urobila som kapustné fliačky ...  Niekto ich zbožňuje, iný nenávidí ...  My s manželom ich máme radi ... priznám sa, že ja viac ...  :)


Očistenú menšiu hlávku kapusty som nastrúhala na strúhadle nadrobno. Vo väčšom kastróle na troche oleja som nechala sklaramelizovať 2 až 3 lyžice cukru a po zhnednutí som pridala nakrájanú kapustu. Trochu som ju opražila,  posolíla (1 kávovou lyžičkou soli) a pomaly dusila do mäkka. Podľa potreby som podliala troškou vody.
Medzi tým som uvarila fliačky.  Kupované ... v tom teple sa mi fakt domáce nechcelo robiť ... Uvarené "al dente" som ich pridala k udusenej kapuste. Tá by na konci už nemala mať žiadnu vodu. Dobre som premiešala, dochutila cukrom, soľou, aby chuť bola vyvážená a posypala mletým čiernym korením.
 Ojjj .... šak boli dobré ...   To čo ostalo v hrnci, som pomaly, po lyžici  vyjedala  celé popoludnie ...
Varím ich raz, niekedy dva krát do roka ... tak sú mi vzácne ... hi hi ...

Varievate ich aj vy ?  A čo granadír ... ďalšie zatracované jedlo ?

Ďakujem za nakuknutie a prípadné milé slovká ...  Vaša Laura ♥

10 komentárov:

  1. Zelí a těstoviny jsem ještě nikdy nedělala a myslím, že tady u nás v Čechách se to vaří spíš ojediněle. Já si pamatuji, že když jsme měly lyžařský výcvik v Tatrách v rámci studia na ekonomce, tak nám takto připravené těstoviny naservírovali. Byly ještě trochu pocukrované. Nikdo jsme je nejedl a dostali jsme náhradní večeři - chléb se salámem :-). To bylo tenkrát. Myslím, že teď by mi to i chutnalo.
    Hezký den!
    U nás teď ráno obloha do šeda, kéž by konečně zapršelo.
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, nerobim ich sladke ... To by mi fakt mikto nejedol... Su naslano, ale ten cukor v recepte musi byt ... Na vyvazenie chuti... Som prekvapena, ze u vas sa to nevari... Prajem pekny den... L.

      Odstrániť
    2. Vaří a co vím dost. Ale asi jak kde. U nás vařila babička, stejné jako Vy, jen přidávala ještě špek. Jako děti jsme je měly snad radši než kuře :)). Jinak dnes jsem našla Vaše recepty a už tu sedím dvě hodiny a čtu a čtu. Díky za inspiraci a recepty. Martina z Čech.

      Odstrániť
  2. Laury, to vůbec neznám, nikdy jsem nejedla a věřím, že je to dobré. Měj pěkný pátek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že by ti chutilo ... :) Marti, aj tebe pekný dník ... L.

      Odstrániť
  3. Lauri, dala by som sa pozvať. Kapustné fliačky mám veľmi rada, ale doma ich nik neje ( rovnako ako iné klasiky - hrachová kaša, šošovicový prívarok, ktoré bez mihnutia oka vymením za kus mäsa). Ešteže granadír prechádza.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, podobne aj u nás niektoré jedlá nevarím, lebo ich mám rada len ja ... patrili medzi ne aj tieto fliačky ... Manžel mal asi nejaké predsudky, alebo blok, no ochutnal moje a povedal, že sa to dá zjesť ... :))) Samozrejme, že ich nerobím často, len raz, nanajvýš 2x do roka ... ale už zje. Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  4. Lauro, recept neznám, ale určitě vyzkouším. Možná uvařím jen pro sebe, manžel zelí i flíčky nemusí. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. My máme doma kapustové fliačky všetci radi, ostatní slané a ja posypané cukrom a škoricou. A zasa s kyslou kapustou a slaninkou robievam halušky. Granatír takisto môže byť - ten už vie uvariť aj dvanásťročná dcéra :-)

    OdpovedaťOdstrániť