štvrtok 10. septembra 2015

Zeleninové rizotto so sušenými paradajkami.

Ďalšie z mojich obľúbených letných jadál ... Či skôr už jesenných ?   :)


Budeme potrebovať :

320 g  ryže na rizotto  (Arborio)
1 cibuľu
200 ml bieleho vína
zeleninový vývar
hrášok z mrazničky
mrkva zo záhrady
kukurica z konzervy  :))

trochu oleja

150 g  masla
asi 4 PL  strúhaného syra  Grana padano
sušené paradajky
soľ
čerstvo mleté korenie

Aby rizotto bolo naozaj dobré, použite ryžu určenú na rizotto ... a dobré vínko ...  :)))
Na rajnicu dáme rozohriať kúsok masla a olej ... opražíme na ňom cibuľku do sklovita. Pridáme hrášok, porestujeme ho chvíľu, potom pridáme nepremytú !!! ryžu. Ryžu premiešame, chvíľu popražíme, pridáme nastrúhanú malú mrkvu a kukuricu.  zalejeme vývarom, (po vrch ryže) po chvíli pridáme soľ, korenie a víno. Za stáleho miešania udusíme ryžu do mäkka, to je asi 20 minút. Podlejeme vždy, keď sa tekutina temer vyvarí.
Nakoniec zjemníme maslom a pridáme strúhaný parmazán. Podľa chuti dosolíme a dobre zamiešame. Vďaka syru bude rizotto ešte krémovejšie ... 
Na tanieri rizotto posypeme nakrájanými sušenými paradajkami a podávame.
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura  ♥

5 komentárov:

  1. Mňamka...takéto rizoto je mám najradšej, žiadne mäso tam nemusí byť len zeleninka, sušené paradajky a u mňa navrch ešte syr...zvláštnosťou je pre ňa pridanie toho syra do rizota, určite to vyskúšam...hneď teraz by som si z neho dala...:)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, takto som sa rizoto naučila robiť od Riddiho (S Italem v kuchyni) ... on dáva syr pri varení ... Tiež si nechávam trochu syra na posypanie ... tu som akosi pozabudla a šla rýchlo fotiť a jesť ... aby nevychladlo ... :)))) výborné bolo ... L.

      Odstrániť
  2. no paradne je....hned by som si dal :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja nepremývam ryžu, čo niekto považuje za hrozné :-)
    Nikdy som nedávala do rizota víno, to musím skúsiť!
    A najviac mám chuť na tie tvoje sušené paradajky. Ja som ich nakoniec nerobila, prečítala som si, ako ti napísala Danka, že by to bolo dosť drahé sušenie po jednom plechu a tiež nemám sporák na viac plechov naraz.
    Už sa teším s čím prídeš cez víkend, isto to bude riadna mňamka!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť